Skip to main content
  Черна магическа пръчка върху книга със заклинания.

  Етимологията на заклинанията на Хари Потър: Змийски Език, Авада Кедавра и още

  Вселената на Хари Потър е представена за първи път във фантастични романи, написани от британската авторка Дж. К. Роулинг. Книгите привлякоха световно внимание, спечелиха множество награди и продадоха повече от 500 милиона копия в много страни.

  Прочетете повече

  Почивка през Декември

  Зимна ваканция през Декември? Не е толкова лоша идея.

  Къде да отидем за Коледа lub за почивка през Декември? Това е добър въпрос. Особено, ако имате чувството, че тазгодишният сезон на летните отпуски е минал бързо като реактивен самолет.

  Не се притеснявайте – не всичко е загубено! Ходенето на почивка през зимата също е добра идея!

  Co? Нека разберем!

  От прекарване на зимна ваканция в Италия до удивление на спиращи дъха гледки към Швейцарските Алпи и слънчеви бани на Малдивите, ще разберем къде да отидем на на почивка през зимата.

  В тази статия ще откриете:

  • Къде да пътуваме за една невероятна почивка през Декември
  • Къде е топло през Декември за визита на морето през зимата
  • Какви са дестинаците за любителите на студеното време и празници Декември месец
  • Кои са най-doбрите места DA посетите през някои почивни дни за коледните празници през зимата

  Да започваме!
  Прочетете повече

  Представители на Vasco Electronics в GITEX

  Натоварена есен за Vasco Electronics: изложение GITEX, Japan IT Week и Good Design Award

  Тази година беше много натоварена за всички от Vasco Electronics. Бяхме на много търговски изложения, но специално тази есен имахме много събития наведнъж. Веднага след изложението в Берлин нашият екип се подготви за участие в изложението GITEX и Japan IT Week.

  За щастие, това натоварено време беше подсладено от факта, че нашият Vasco Translator V4 получи още една престижна награда.

  Проверете с нас каква беше тази награда и какво се случи на технологичните изложения!

  Прочетете повече

  Есперанто: Какво е и къде се говори есперанто?

  Това е история за преодоляване на езиковите бариери, но вероятно по малко по-различен начин, отколкото бихте очаквали.

  В тази статия ще разберете за език, който е трябвало да бъде универсален език за цялото население.

  Развълнувани ли сте вече? И така, без повече шум, нека се потопим в историята и същността на езика есперанто.

  В тази статия ще научите:

  • Кой е създателят на езика есперанто
  • Историята на езика есперанто
  • Дали има говорещи есперанто
  • Ако е така, колко хора говорят есперанто
  • Дали наистина можете да научите и говорите есперанто
  • Дали е подобен на някой от съществуващите езици

  Да започваме!

  Прочетете повече

  Дядо Коледа търси дестинация на глобус.

  Необичайната Коледа по Света

  Защо шведите смятат, че гигантска сламена коза е символ на Коледа? 
  Защо пътищата са отворени само за ролкови кънки седмица преди Коледа във Венецуела?
  Какво крият хората в Норвегия като коледни традиции, за да се пазят от зли духове?

  В днешната статия ще ви дадем отговорите на тези и много други въпроси, които може да имате относно най-странната версия на Коледа по света.

  И ако искате да проверите какво знаете за коледните празници, не забравяйте да се пробвате с нашата викторина. Можете да разчитате на малък сладък коледен подарък, ако дадете поне 7 верни отговора!

  Направете си горещ шоколад с канела през това време и нека научим за някои необичайни коледни обичаи!

  Прочетете повече

  Кои са най-говоримите езици в света?

  Чудили ли сте се някога езика в света има? Ако трябва да познаете, може да кажете…100? 200? Това би било оценката на повечето хора. Всъщност, когато хората бъдат помолени да изброят колко езика има по света, според познанията им, средната стойност е само около 10. Това е така, защото повечето хора са психологически предразположени да знаят само най-говоримите езици в света изучавани езици около тях. А колко езика има по света с писменост е съвсем друг въпрос. 

  Прочетете повече

  Колко често се среща многоезичност в хората?

  Колко често се среща двуезичие в хората?

  Колко често се среща многоезичност в хората? Това е любопитен въпрос, задаван от много хора, но без ясен отговор. Тъй като няма световно преброяване, може само да се гадае. Какъв е терминът за използването на няколко езика, може да попитате? Повечето хора наричат ​​това двуезичие за способността да се говорят два езика или многоезичност за умението да се говорят 3 или повече.

  Въпреки че някои демографски експерти твърдят, че двуезичие може да се открие в повече от половината човешка раса, други обсъждат как точно да се дефинира терминът многоезичност като отправна точка за адекватната му оценка. Тогава какво точно означава да си двуезичен и да можеш да говориш на езика на другия? 

  Що е то двуезичие?

  Най-общо казано, често се приема, че да си двуезичен е способността да общуваш разбираемо на два езика. Официалните дефиниции на речника обаче определят „двуезичие“ като способността да се говори свободно на двата езика. Въпреки че и двете може да се окажат еднозначни с понятието многоезичност, има значителна разлика между двете определения.

  Като се има в предвид, че почти половината от световното население владее до някакво ниво поне един език извън техния роден, действителният брой на хората владеещи многоезичност по света все още не е определен. Все пак ползите за един човек да бъде двуезичен са очевидни за повечето нации, които са предприели активни мерки, за да гарантират, че гражданите им са образовани от ранна възраст на детето, както и добре подготвени за международните пазари на труда в чужбина.

  Прочетете повече

  Кой е най-трудният език в света за учене?

  Кой е най-трудният език в света за учене?

  Бихте искали да говорите много езици, но установявате, че изучаването им е трудно? Не се притеснявайте, не сте единственият! Може да искате да научите кои са най-трудни за изучаване езици в света или кой знае, може вече да говорите един от тях! Кой език е най-труден за научаване? Нека разберем! 

  1. Най-трудният език в света ли е Мандарин?

  Труден за научаване ли е Мандарин?

  Когато говорим кой е най-трудният език в света, естествено стигаме до Мандарин. Това което прави Мандаринът от трудните езици за изучаване, е фактът че е пълен с идиоми, афоризми и омофони.

  Първото и най-важно нещо, което прави мандарин най-трудният език в света за изучаване, е азбуката, която е напълно различна от западната, латинската азбука. В допълнение към обичайните предизвикателства, които идват с изучаването на всеки от най-трудните езици от нулата, хората, които изучават мандарин, трябва също да научат хиляди специални знаци.

  Прочетете повече