Skip to main content
Пример за текст, написан на езика Куеня - източник: Wikipedia

Куеня и Черната Реч на Мордор: примери за езиковите изобретения на Дж.Р.Р. Толкин

Властелинът на пръстените не е нито книга, нито филм. Той е културен феномен и едно от най-големите литературни постижения на 20 век. Влиянието на Средната земя, измислен свят, създаден от Дж. Р. Р. Толкин, отеква в популярната култура вече почти век.

Прочетете повече

Каквo са фалшивите приятели в лингвистиката?

Внимавайте за фалшиви приятели… Когато учите чужд език!

Това не е поредната статия за това как да разпознавате и да се справяте с фалшиви приятели в живота си. Тук ще говорим за различен вид борба. Всеки, който учи чужд език , трябва да внимава за така наречените фалшиви приятели. Не, те не са хора, които се опитват да саботират вашите усилия, като дават вредни съвети. Нека просто кажем засега, че те не могат да бъдат третирани леко и могат да причинят много сериозни проблеми в комун . В тази статия ще навлезем в някои подробности за това явление и ще намерим фалшиви приятели на различни езици.

След като прочетете тази статия, ще знаете:

  • Дефиницията на termina „фалшиви приятели.“
  • Кога се появява за първи път в лингвистиката.
  • Как биват създадени такъв vid думи
  • Някои популярни примери за такива

Прочетете повече

Подземия и Дракони - уникален списък с изкуствени езици

Езиците в Подземия и Дракони пето издание: Пълен списък на стандартни и редки езици

От всеизвестният елфически език във „Властелинът на пръстените“ до езика дотраки в „Игра на тронове,“ измислените фентъзи езици са станали неразделна част от поп културата.

Тези езици са завладяващ начин за автори и играчи да изследват нови светове и да създават запомнящи се истории.

Но поне в някои аспекти няма по-добър пример за такива като света на Dungeons and Dragons (DnD) или Подземия и Дракони (ПиД) на Български. Носейки своя собствен уникален списък с изкуствени езици, които могат да се използват за създаване на богати култури и персонажи това е един от най-интересните примери за измислени езикови вселени.
Прочетете повече

Черна магическа пръчка върху книга със заклинания.

Етимологията на заклинанията на Хари Потър: Змийски Език, Авада Кедавра и още

Вселената на Хари Потър е представена за първи път във фантастични романи, написани от британската авторка Дж. К. Роулинг. Книгите привлякоха световно внимание, спечелиха множество награди и продадоха повече от 500 милиона копия в много страни.

Прочетете повече

Есперанто: Какво е и къде се говори есперанто?

Това е история за преодоляване на езиковите бариери, но вероятно по малко по-различен начин, отколкото бихте очаквали.

В тази статия ще разберете за език, който е трябвало да бъде универсален език за цялото население.

Развълнувани ли сте вече? И така, без повече шум, нека се потопим в историята и същността на езика есперанто.

В тази статия ще научите:

 • Кой е създателят на езика есперанто
 • Историята на езика есперанто
 • Дали има говорещи есперанто
 • Ако е така, колко хора говорят есперанто
 • Дали наистина можете да научите и говорите есперанто
 • Дали е подобен на някой от съществуващите езици

Да започваме!

Прочетете повече

Кои са най-говоримите езици в света?

Чудили ли сте се някога езика в света има? Ако трябва да познаете, може да кажете…100? 200? Това би било оценката на повечето хора. Всъщност, когато хората бъдат помолени да изброят колко езика има по света, според познанията им, средната стойност е само около 10. Това е така, защото повечето хора са психологически предразположени да знаят само най-говоримите езици в света изучавани езици около тях. А колко езика има по света с писменост е съвсем друг въпрос. 

Прочетете повече

Колко често се среща многоезичност в хората?

Колко често се среща двуезичие в хората?

Колко често се среща многоезичност в хората? Това е любопитен въпрос, задаван от много хора, но без ясен отговор. Тъй като няма световно преброяване, може само да се гадае. Какъв е терминът за използването на няколко езика, може да попитате? Повечето хора наричат ​​това двуезичие за способността да се говорят два езика или многоезичност за умението да се говорят 3 или повече.

Въпреки че някои демографски експерти твърдят, че двуезичие може да се открие в повече от половината човешка раса, други обсъждат как точно да се дефинира терминът многоезичност като отправна точка за адекватната му оценка. Тогава какво точно означава да си двуезичен и да можеш да говориш на езика на другия? 

Що е то двуезичие?

Най-общо казано, често се приема, че да си двуезичен е способността да общуваш разбираемо на два езика. Официалните дефиниции на речника обаче определят „двуезичие“ като способността да се говори свободно на двата езика. Въпреки че и двете може да се окажат еднозначни с понятието многоезичност, има значителна разлика между двете определения.

Като се има в предвид, че почти половината от световното население владее до някакво ниво поне един език извън техния роден, действителният брой на хората владеещи многоезичност по света все още не е определен. Все пак ползите за един човек да бъде двуезичен са очевидни за повечето нации, които са предприели активни мерки, за да гарантират, че гражданите им са образовани от ранна възраст на детето, както и добре подготвени за международните пазари на труда в чужбина.

Прочетете повече

Кой е най-трудният език в света за учене?

Кой е най-трудният език в света за учене?

Бихте искали да говорите много езици, но установявате, че изучаването им е трудно? Не се притеснявайте, не сте единственият! Може да искате да научите кои са най-трудни за изучаване езици в света или кой знае, може вече да говорите един от тях! Кой език е най-труден за научаване? Нека разберем! 

1. Най-трудният език в света ли е Мандарин?

Труден за научаване ли е Мандарин?

Когато говорим кой е най-трудният език в света, естествено стигаме до Мандарин. Това което прави Мандаринът от трудните езици за изучаване, е фактът че е пълен с идиоми, афоризми и омофони.

Първото и най-важно нещо, което прави мандарин най-трудният език в света за изучаване, е азбуката, която е напълно различна от западната, латинската азбука. В допълнение към обичайните предизвикателства, които идват с изучаването на всеки от най-трудните езици от нулата, хората, които изучават мандарин, трябва също да научат хиляди специални знаци.

Прочетете повече