Skip to main content

Есперанто: Какво е и къде се говори есперанто?

Това е история за преодоляване на езиковите бариери, но вероятно по малко по-различен начин, отколкото бихте очаквали.

В тази статия ще разберете за език, който е трябвало да бъде универсален език за цялото население.

Развълнувани ли сте вече? И така, без повече шум, нека се потопим в историята и същността на езика есперанто.

В тази статия ще научите:

  • Кой е създателят на езика есперанто
  • Историята на езика есперанто
  • Дали има говорещи есперанто
  • Ако е така, колко хора говорят есперанто
  • Дали наистина можете да научите и говорите есперанто
  • Дали е подобен на някой от съществуващите езици

Да започваме!

Част от есперанто азбука върху книги

Какво е есперанто и кой е създателят на есперанто?

Есперанто е един от многото спомагателни езици в света. А кой е създателят на есперанто? Работата по езика започва в края на XIX век, когато Л. Л. Заменхов, базиран във Варшава офталмолог, публикува статия, наречена Una Libro.

Тази работа установява и описва международен език, който е предназначен за глобална комуникация.

И така, какво е есперанто?

Този език е измислен, за да бъде универсален език за цялото население. Заменхоф твърди, че го е конструирал, за да намали времето и енергията, които инвестираме в изучаването на чужди езици. Създаден е и за насърчаване на световния мир.

В момента на създаването си езикът обаче няма истинско име. Първоначалното му заглавие беше просто „международен език“. Ранните говорещи есперанто обаче харесаха толкова много псевдонима на автора (Doktoro Esperanto), че го нарекоха есперанто.

Какво означава есперанто на есперанто?

Думата есперанто просто означава този, който се надява. Предвид предположенията и надеждите на автора, това име пасва като ръкавица.

Всъщност има знаме на есперанто

Ето как изглежда:

Флагът на есперанто

Знамето на есперанто е прието през 1905 г. То включва Verda Stelo (Зелена звезда), което е символ на взаимно признаване за всички говорещи есперанто.

По-нататъшна история на международен език есперанто

20 век

В началото на 20-ти век международен език есперанто бива разпространен в Neutral Moresnet, който е трябвало да бъде първата официална държава на есперанто.

Neutral Moresnet е бил белгийско-пруски кондоминиум, разположен в Западна Европа. Някои източници казват, че е съществувал от 1816 до 1920 г.

За съжаление, Moresnet бива напълно анексиран от Кралство Прусия през 1915 г. и така загубва своя неутрален характер. Въпреки това е върнат на Белгия след Първата световна война благодарение на Версайския договор. В този момент есперанто е нямал шанс да стане официален език на Moresnet.

Международен език есперанто отново има голям шанс да стане най-разпространеният конструиран език в света през 1920 г. Тогава иранската делегация от Световния конгрес на есперанто към Обществото на нациите предлага езикът есперанто да бъде приет като основен език за преднамерени отношения.

Броят на говорещите есперанто е можело да се увеличи значително по това време.

10 делегати приемат предложението, но е имало 1 човек, който категорично се е противопоставил на признаването на езика есперанто в Обществото на нациите.

Габриел Анотаукс, френски историк, се е тревожил тогава как неговият роден език губи позицията и значението си заради международен език есперанто.

Въпреки това езикът есперанто бива предложен да бъде включен в учебните програми на Обществото на народите. В отговор на това френското правителство отмъщава, като забранява всички свои лекции в университети и училища.

Тъй като Франция категорично се противопоставя на признанието на международен език есперанто, то никога не се издига до известността, която е можел да има.

Друг голям шанс за говорещите есперанто се появява, когато Обединените нации, чрез ЮНЕСКО, подкрепят есперанто като международен спомагателен език в Резолюцията от Монтевидео от 1954 г.

За съжаление до ден днешен международен език есперанто не е признат нито за официален език на ООН, нито за спомагателен език.

В момента обаче има около 2 милиона говорещи есперанто по целия свят. Благодарение на този брой, той е най-разпространеният конструиран език в света.

Есперанто в България с Vasco Translator

Новата ера на езика есперанто

Броят на говорещите международен език есперанто започва да нараства значително с възхода на Интернет.

Платформа за изучаване на езици, наречена Duolingo, започва да предоставя езикови курсове по есперанто в своите образователни материали през 2015 г. Година по-късно 350 000 души са се регистрирали да учат есперанто като един от чуждите езици, предлагани от приложението. До 2018 г. броят на обучаващите се нарасва до над милион.

Има 4 курса, които преподават международен език есперанто като един от чуждите езици на платформата. Единият е за говорещи английски език, друг за говорещи испански език, третият е предназначен за говорещи бразилски, португалски и не на последно място е френската версия на курса.

Нещо повече, през 2012 г. Google Translate добави есперанто като един от своите езици.

Vasco Translator също включва международен език есперанто в своята функция за превод на снимки.

Има и есперанто версия на Wikipedia. Нарича се Vikipedio и може да се похвали с цели 328 000 статии. Благодарение на това в момента тя е 35-ата по големина Уикипедия.

Къде се говори есперанто?

Въпреки факта, че международен език есперанто не е официалният език на никоя страна в света, неговото присъствие е силно в някои части на света.

И така, къде се говори есперанто?

Есперанто, например, навлиза в образователните системи на страни като Китай и Унгария. В допълнение към това китайското правителство използва есперанто на china.org.cn, Международното радио на Китай и интернет списанието El Popola Ĉinio.

Нещо повече, радио Ватикана е домакин на есперанто версия на своя уебсайт. Но това не е всичко.

Армията на Съединените щати е също публикувала редица разговорници на есперанто. Мнимите вражески сили са ги използвали от 50-те до 70-те години на миналия век във военни игри.

Говорещи есперанто могат да бъдат намерени и в редица международни организации с нестопанска цел.

Sennacieca Asocio Tutmonda, лява културна асоциация, включваща 724 членове в над 85 страни към 2006 г., призна есперанто за работен език. Нещо повече, Education@Internet, организация, която подкрепя междукултурното обучение, включва курсове за потенциални говорещи есперанто.

Есперанто в България не се говори официално, но това не означава че не можете да намерите някой с който да говорите есперанто в България.

Универсална есперанто асоция лого

Универсална есперанто асоциация (ОАЕ)

Това е международна организация, която събира говорещи есперанто от цял свят. Основана през 1908 г., сега се състои от 5501 индивидуални членове в 121 държави (към 2015 г.). ОАЕ има офис в сградата на ООН в Ню Йорк.

Универсалната асоциация на есперанто също издава собствено списание, наречено Есперанто. Той е предназначен да информира членовете на ОАЕ за всичко, което се случва в тяхната общност. Те също така провеждат годишните срещи на Световния есперантски конгрес.

Как да научим есперанто?

Искате ли да станете един от говорещите международен език есперанто?

Нека да видим как да научим есперанто.

Но първо ще разгледаме една книга, която се счита за основен авторитет за говорещите есперанто.

Къде можете да научите този помощен език?

Говори се, че международен език есперанто е създаден през 1887 г., но чак през 1905 г. Заменхоф публикува Fundamento de Esperanto, книга, която обяснява основните принципи на този език.

Въпреки това, голяма част от съдържанието на книгата е възпроизвеждане на по-ранните творби на Заменхоф, главно Unua Libro от 1887 г., който за първи път въвежда концепцията за универсален език. Езикът обаче претърпя някои промени и Заменхоф актуализира своя език в Fundamento de Esperanto.

На 8 август 1905 г. се провежда първият Световен есперантски конгрес. Той установява гореспоменатата книга като единствен авторитет за потенциално говорещите език.

Fundamento de Esperanto има 4 различни части: предговор, граматичен раздел, сборник с упражнения и речник. Разделите за граматика и речника са написани на 5 европейски езика: френски, английски, немски, руски и полски.

Тази книга наистина е значителен източник на знания за хората които потенциално биха искали да говорят международен език есперанто. Така че, ако искате да говорите есперанто, не забравяйте да го проверите. За щастие все още можете да го купите в Интернет, за да научите есперанто.

А когато става въпрос за есперанто азбука, няма нищо сложно в нея. Като част от есперанто азбука ще намерите всички латински букви, които са редовна част от повечето западни езици.

Характерът на езика есперанто

Есперанто, като един от създадените езици, включва различни елементи от няколко европейски езика.

Първо, нека разгледаме примерен текст, написан на този спомагателен език (той идва от статията в английската Уикипедия за есперанто):

En multaj lokoj de Ĉinio estis temploj de la drako-reĝo. Dum trosekeco oni preĝis en la temploj, ke la drako-reĝo donu pluvon al la homa mondo.

Което се превежда като:

На много места в Китай е имало храмове на царя-дракон. По време на суша хората се молели в храмовете царят-дракон да даде дъжд на човешкия свят.

Някои прости фрази също илюстрират приликата на есперанто с европейските езици.

Вижте таблицата по-долу:

ESPERANTO БЪЛГАРСКИ
Saluton  Здравейте
Bonan Matenon  Добро утро
Bonan Vesperon Добър вечер
Kio estas via nomo? Как се казваш?
Kiel vi fartas? Как сте?
Bone / En ordo Добре / Добре
Dankon Благодаря ти
Ne dankinde / Nedankinde Моля
Mi amas vin! Обичам те!
Ĉu vi parolas Esperanton? Говорите ли есперанто?

Есперанто произлиза, например, от гръцки, английски и немски, що се отнася до лексиката. Други европейски езици, които може да са вдъхновили есперанто, са румънски, полски и испански.

Есперанто лесен ли е?

Международен език есперанто е много лесен за научаване и говорене. Писмената система е фонетична, което означава, че думите се пишат така, както звучат.

Нещо повече, голяма част от речника на есперанто е извлечен от езиците, които вече познаваме.

Струва ли си да се учи международен език есперанто?

Сега, след като отговорихе на въпроса „лесен ли е есперанто?“, нека разберем дали есперанто си струва да се учи изобщо.

Смята се, че изучаването на есперанто първо прави ученето на други чужди езици значително по-лесно.

Това твърдение е особено вярно, когато вземем предвид изучаването на романски езици, като испански, френски и италиански.

Къде се говори есперанто по света

Международен език есперанто: Заключение

В тази статия отговорихме на въпроса „Какво е есперанто?“ и научихме някои интересни факти за този конструиран език.

Но жив ли е международен език есперанто? Отговорът е “Да”. В интерес на истината е жив и здрав.

Създаден за насърчаване на световния мир, есперанто има над милион говорещи по целия свят (и броя расте). Да не говорим, че се поддържа от приложението за изучаване на езици Duolingo и Google Translate.

Можете също така да превеждате изображения, съдържащи езика есперанто, с устройство Vasco Translator.

Така че, ако отивате на следващия световен есперантски конгрес, непременно вземете Vasco с вас.

Подобни публикации:

Robert Faber

Робърт е запален пътешественик и фен на новите технологии. Той може да готви добре, но никога няма достатъчно време за това и накрая се оплаква от повечето ястия. Редовен във фитнеса.