Етимологията на заклинанията на Хари Потър: Змийски Език, Авада Кедавра и още

Черна магическа пръчка върху книга със заклинания.
3 февруари 2023

Вселената на Хари Потър е представена за първи път във фантастични романи, написани от британската авторка Дж. К. Роулинг. Книгите привлякоха световно внимание, спечелиха множество награди и продадоха повече от 500 милиона копия в много страни.

Защо хората обичат Хари Потър толкова много? Мненията може да варират от човек на човек, но това вероятно се дължи на перфектната комбинация между фантастика за деца и възрастни и между жанрове като фентъзи, приключения и мистерия. Феновете на Хари Потър са хора от всички възрасти, защото има вечна стойност, която не е ограничена само до една целева аудитория.

В богатата си вселена поредицата за Хари Потър въвежда и концепцията за магии, които магьосниците и вещиците могат да правят с магическа пръчка.

Въпреки това, чудили ли сте се някога за етимологията на заклинанието на Хари Потър? Например, какво означава Лумос? Или какво е значението на Авада Кедавра?

Нещо повече, има ли измислени езици, говорени в Хари Потър? Ако е така, какви са те?

Какво е значението на имената на къщите в Хари Потър?

В тази статия ще разгледаме всички тези въпроси и ще намерим отговорите на тях. Преди всичко ще прегледаме магическите заклинания, като Авада Кедавра съществуващи в света на магьосниците, и ще видим какво означават, когато се проследят назад до латинските им корени.

Така че, налейте си малко бира и да тръгваме!

ГОВОРЕТЕ ПОВЕЧЕ ЕЗИЦИ СЕГА

Книга със заклинания с магически прах и светлина, излизащи от нея.

Латински корени на заклинанията в света на магьосниците

Книгите за Хари Потър въвеждат различни заклинания, които по-късно са популяризирани от филмите, режисирани от 2001 до 2011 г.

В този раздел ще проучим защо латинските корени се използват за създаване на магии в Хари Потър.

Защо латинският присъства във вселената на Хари Потър?

Латинският е един от най-старите езици, които се използват днес, въпреки че официално се смята за един от мъртвите езици. За първи път е говорен от римляните в древен Рим и по-късно е използван като език, често използван в цяла Европа по време и след Римската империя. Той е повлиял на формирането на много европейски езици, особено на романските.

Латинският също е важен корен на английския език (особено научния речник). Това означава, че много английски думи могат да бъдат проследени до латински корени. По този начин всички, които говорят английски, могат да разберат по-лесно всяко заклинание, въведено в книгите за Хари Потър.

И като се има предвид, че магьосническият свят е донякъде старомоден, можем да предположим, че заклинанията не са се развили толкова много в продължение на много векове.

На по-реалистична бележка Дж. К. Роулинг твърди, че заклинанията имат латински звуци главно поради нейните класически изследвания.

Все пак голяма част от речника на Хари Потър за заклинанията се основава на латински по доста свободен начин. Технически те са неправилни, но все пак можем да проследим значението им на древен латински.

Перо лежи на бюрото пред рафт с книги.

Различни езици в Хари Потър

Това не са само латински фрази и думи в речника на Хари Потър. Някои заклинания са базирани на древногръцки, френски, арамейски и дори други езици.

Тези изключения са налице, особено когато става въпрос за етимологията на имената в Хари Потър.

За да даде най-добрия пример, Лорд Волдемор прави титлата си като анаграма на по-старото си име, Том Марволо Ридъл. Френският превод на това име е нещо между: „Господ, който излетя от смъртта“ или „Господ, който открадна от смъртта“.

 

Зелена змия присъства на тъмен фон.

Има ли измислени езици в Хари Потър?

Отговорът на този въпрос може да бъде, не наистина. Всеки магьосник и вещица използва „човешкия език“ на страната, в която е роден.

Има обаче едно малко изключение от това правило. В поредицата за Хари Потър змийски език, парселтон, който е научен за първи път от Салазар Слидерин е местен за змиите. По-късно този в историята на Хари Потър, змийски език е говорен както от Лорд Волдеморт, така и от самия Хари Потър.

Що се отнася до другите магически езици в тази вселена, някои се предполага, че съществуват, напр. онези говорени от някои фантастични същества в вселената на Хари Потър – змийски език примерно. Въпреки това J.K. Роулинг никога не е разширила напълно тази идея.

Така че, въпреки че няма измислени езици в сагата Хари Потър сам по себе си, има няколко души, които могат да говорят парселтон.

Днес обаче искаме да се съсредоточим върху различен аспект от речника на Хари Потър: магически заклинания!

Вълшебен офис с рафтове, животински черепи и бутилка с мастило.

Значението на заклинанията в поредицата за Хари Потър

Вече имаме представа за езиковия процес зад заклинанията, като Авада Кедавра, създадени от Роулинг. Знаем, че заклинанията са базирани на действителни човешки езици, така че за нас е лесно да проследим значението на всяко заклинание в магическия свят.

Да ги видим!

Какво означава Лумос?

Заклинанието Лумос е едно от най-популярните заклинания във вселената на Хари Потър. Магьосниците го използват за осветяване на тъмни пространства.

Ако се чудите какво означава Лумос, отговорът е доста ясен. Произлиза от латинската дума „lumen“, която означава „светлина“.

Това сама по себе си не е правилна латинска дума, но въпреки това е доста разбираема, тъй като имаме английски думи със същата морфема, например: illumination, luminate или дори lucid.

Какво означава Нокс?

Тъй като сме в темата за магиите, които влияят на светлината, трябва да споменем и Нокс, магията, която намалява светлината.

Това е доста лесно, тъй като просто означава „нощта“ на латински.

Какво означава Алохомора?

Алохомора, както Авада Кедавра е едно от първите заклинания, използвани в поредицата за Хари Потър. Отключва врати и заключва.

Но какво означава Алохомора? Всъщност е малко сложно и очевидно това е случаят, когато няма латински корени

Това е комбинация от две думи, Aloha и Komora. Думата Aloha означава „здравей“ и „довиждане“ на хавайски език, докато Komora означава „да отвориш“ на японски език.

Така че можем да предвидим, че Алохомора означава нещо около „Добре дошли, отварям [обекта]“. Може да има нещо общо с посещенията на съседи и приятели в Света на магьосниците.

Какво означава Акцио?

Думата “accio” идва от латински и означава “викам” или “призовавам”.

Ако се чудите какво означава Акцио в поредицата за Хари Потър, това е заклинание за призоваване на обект.

За първи път е въведен от Роулинг в романа от 2000 г., Хари Потър и Огненият бокал. В тази книга се използва за призоваване на обекти от разстояние.

Какво означава Експекто Патронум?

Експекто Патронум е заклинание, което създава дух пазител от собствената магия на заклинателя. Може да се използва за отблъскване на духовни врагове, но има и други приложения. Например, тя може да бъде хвърлена като светлина, топлина и защита на нуждаещите се от нея.

Патронусът е особено мощна защита срещу дименторите, защото те не могат да се хранят с щастие, което едно животно Патронус осигурява в изобилие.

Това заклинание е буквално и правилно латинско изречение за „очаквам защитник“.

Какво означава Петрификус Тоталус?

Петрификус Тоталус е проклятие, което обездвижва жертвата, което я кара да не може да движи която и да е част от тялото си. Заклинанието кара мускулите на индивида да се свиват и да стават твърди като камък, което ги прави неподвижни.

Терминът идва от гръцката дума „petra“, която означава „скала“ и латинската дума за „правя/въртя“.

Така че буквално означава „да се превърна в скала“.

Какво означава Експелиармус?

Експелиармус е заклинание, което кара пръчката на жертвата да изхвърчи от ръката им, заедно с малко кинетична енергия, което ги вади от равновесие.

Това е едно от най-основните заклинания, преподавани в Училището за магьосничество Хогуортс и не изисква почти никакви магически способности.

Експелиармус е заклинание, съставено от латинския префикс „ex“, което означава „извън“, и глагола „pello“, което означава „да ударя“. Последната част „armus“ се състои от ръката или ръката, но в този случай трябва да приемем, че има последното значение на средна възраст. След това тази дума започва да означава вземане на каквото и да е оръжие в ръка, „да се въоръжиш“.

И така, за да обобщим, думата Експелиармус може да се преведе като: обезоръжаване на някого, изхвърляне на оръжието му.

Какво означава Сектумсемпра?

Сектумсемпра е проклятие, което е измислено от Сивиръс Снейп и което е представено за първи път в книгата за Хари Потър и Нечистокръвния принц.

Това е едно от най-тъмните заклинания в целия свят на магьосниците, тъй като има за цел да наранява хората, като им нанася порезни рани отново и отново.

И така, името отразява точно това. Състои се от две думи с латински произход: “sectum” – “режа/нарязвам” и “sempra” означава “винаги/постоянно”.

Така значението на това заклинание е „вечно сечене“ или „сечене завинаги“. Наистина доста тъмно!

Значение на Авада Кедавра

Авада Кедавра без съмнение е най-мрачното заклинание в поредицата за Хари Потър. То е използвано най-вече от Лорд Волдемор и неговите смъртожадни и се използва за убиване на хора.

Роулинг твърди, че е създала това заклинание от популярна поговорка „Абра-Кадабра“ на арамейски, което означава „Нека нещото бъде унищожено“.

Ужасно заклинание Авада Кедавра е отнело живота на Албус Дъмбълдор, Фред Уизли и разбира се родителите на Хари Потър.

Интересното е, че самият Хари е бил ударен с заклинанието Авада Кедавра, но не е умрял. Мистерията на „момчето, което оживя“ най-накрая бе обяснена в Хари Потър: Даровете на смъртта и остави много фенове изумени.

Книга със заклинания с блестящ син кръг около нея.

Различни ли са магиите на Хари Потър на различните езици?

Почти универсално, не. Въпреки това има някои незначителни промени в някои езикови версии. напр. вместо „Експекто Патронум“, на френски е „Сперо Патронум“.

Има смисъл, тъй като повечето европейски страни са възприели латински думи до известна степен. Така можем да предвидим, че заклинанията с латински корени ще съществуват във всички тях.

Млад магьосник пред стените на замъка.

Така че, тъй като знаем значението на всички най-важни заклинания, като Авада Кедавра в поредицата за Хари Потър, като Авада Кедавра, нека намерим някои други любопитни факти на езика в света на магьосниците.

Четирите къщи в Хогуортс представляват различните качества на своите членове. Тези качества са представени от следните черти:

  • Грифиндор: Смелост, смелост и дързост
  • Хъфълпъф: Упорита работа, отдаденост и лоялност
  • Рейвънклоу: Интелигентност, мъдрост и креативност
  • Слидерин: Хитрост, амбиция и находчивост

Всяка къща има своя собствена благородна история и всяка е основана от един от четиримата основатели на училището за магьосничество Хогуортс.

Това служи като ключ към значението им.

Грифиндор: Значение

Името е директно взето от неговия основател Годрик Грифиндор. Името му на свой ред произлиза от магическия звяр, грифона, и френското „d’or“ за злато.

Така че можем да кажем, че Къщата на смелите се превежда свободно като „Златният грифин“.

Рейвънклоу: Значение

По същия начин името на тази къща е след нейния основател Равена Рейвънклоу. Значението на нейното фамилно име е съвсем ясно.

Както можем да предположим, трябва да се разбере, че светлите умове на Гарваните са толкова остри, колкото ноктите на тази величествена птица.

Хафълпаф: Значение

Основана от Хелга Хафълпаф, тази Къща носи името си на нея.

Очевидно не е лесна задача да се дешифрира какво означава това име. Можем да предположим, че е предназначен да наподобява меки и успокояващи звуци. Това от своя страна може да символизира спокойните и приятелски настроени хора, които принадлежат към Хафълпаф.

Слидерин: Значение

Точно както във всички предишни точки, Слидерин носи името си на основателя на къщата. В този случай това е скандалният Салазар Слидерин, който знае в поредицата Хари Потър змийски език.

Фамилията му също има нещо общо с това влечуго: означава повече или по-малко да се плъзнеш някъде без шум или по хитър начин. Не е случайно, тъй като повечето от членовете на тази Камара се считат за хитри и проницателни. Така че в историята на Хари Потър змийски език съвсем не е нещо извън нормалното.

Това е всичко за значението на имената на къщите в Хари Потър. Знаехте ли всички любопитни факти зад тях?

Къщи на Хари Потър на различни езици

Когато сме на тази тема, нека споменем също, че има някои езикови версии на Хари Потър, които решиха да променят имената на къщите в Хогуортс.

Вижте всички примери по-долу:

Английски

Gryffindor

Ravenclaw

Hufflepuff

Slytherin

Френски Gryffondor Serdaigle Poufsoufle Serpentard
Португалски Grifinória Corvinal Lufa-lufa Sonserina
Италиански Grifondoro Corvonero Tassorosso Serpeverde
Румънски Cercetaş Ochi de Şoim Astropuf Viperin
Уелски Llereurol Crafangfran Wfftiwff Slaffenog
Чешки Nevelvír Havraspár Mrzimor Zmijozel
Норвежки Griffing Ravnklo Håsblås Smygard
Финландски Rohkelikko Korpinkynsi Puuskupuh Luihuinen

Как ви харесва звукът на Къщите на Хари Потър на различни езици? Някои от тях харесват ли ви повече от оригиналните?

A hand holding a magic wand on the dark background.

Етимология на заклинанието на Хари Потър: Заключение

Кое е любимото ви заклинание? Надяваме се да не е Авада Кедавра! Искате ли да има повече измислени езици в историята за Хари Потър – змийски език като един такъв пример?

Е, както и да е, надяваме се, че сте научили нещо или две за заклинанията като Авада Кедавра, използвани от учениците на Хогуортс. Не пропускайте да проверите другите ни статии за езици: както реални, така и измислени!

И ако обичате езика като цяло или просто обичате да пътувате, помислете дали да не разгледате нашия магазин с ръчни преводачи. Кой знае, може би някой ден те ще ви помогнат да разберете и парселтонг… И това е само една крачка от това да станеш магьосник!

Накратко:

Поредицата за Хари Потър въведе концепцията за заклинания, които имат латински корени като Авада Кедавра. Тези заклинания имат различни значения и латинските корени могат да ви помогнат да ги проследите. Например Лумос произлиза от латинската дума „lumen“, която означава „светлина“, а Нокс от латинската дума за „нощ“. Алохомора е комбинация от две думи, Aloha и Komora, които означават съответно „здравей“ и „довиждане“ и „да отвориш“. Акцио означава „викам“ или „призовавам“, Експекто Патронум „очаквам защитник“ и Петрификус Тоталус „да се превърна в скала“. Експелиамус означава „да обезоръжиш някого, да изхвърлиш оръжието му“, Сектумсемпра „вечното рязане“ и Авада Кедавра „Нека нещото бъде унищожено“. Заклинанията в Хари Потър имат дълбок смисъл и са от съществено значение за историята – дори и Авада Кедавра

FAQ:

Какъв е латинският корен на заклинанието „Лумос“?

Латинският корен на заклинанието „Лумос“ произлиза от латинската дума „lumen“, което означава „светлина“.

Какво означава заклинанието „Експекто Патронум“?

Заклинанието „Експекто Патронум“ означава „Очаквам защитник“ на латински. Използва се за създаване на дух-пазител от собствената магия на заклинателя.

Какъв е произходът на заклинанието „Авада Кедавра“?

Произходът на заклинанието „Авада Кедавра“ е от популярната арамейска поговорка „Нека нещото бъде унищожено“. Това е изключително тъмно заклинание, използвано за убиване на хора.

Подобни публикации:

Робърт Фейбър

Робърт е запален пътешественик и фен на новите технологии. Той може да готви добре, но никога няма достатъчно време за това и накрая се оплаква от повечето ястия. Редовен във фитнеса.

Подобни вписвания

Интересни факти за Африка: Континент на чудесата

Интересни факти за Африка: Континент на чудесата

Aфрика, континент, пълен с чудеса, е съкровищница, която привлича както пътешественици, така и любопитни умове. И така, може би се чудите какви ли интересни факти за Африка ще разгледаме? От обширните си савани до оживените градове, както Южна, така и Северна Африка е...

Културни различия: Какво не трябва да се прави в чужбина

Културни различия: Какво не трябва да се прави в чужбина

Да тръгнете на пътешествие до други страни може да бъде вълнуващо изживяване, но е важно да зачитате местните обичаи и традиции на всяка различна дестинация. Например, разумно е да знаете неща, които не трябва да правите в Дубай, когато планирате ваканция в този...

Най-добрите места за посещение в света за всеки месец от годината

Най-добрите места за посещение в света за всеки месец от годината

Случвало ли Ви се е да стегнете багажа си, треперейки от вълнение, само за да разберете, че Вашата мечтана дестинация в момента е сезона на ураганите? Или още по-лошо - сезон на пълни с туристи улици, където дори не можете да видите атракцията, за която сте отишли?...

Честита Баба Марта  – поглед към балканския фолклор и традиции

Честита Баба Марта – поглед към балканския фолклор и традиции

Честита Баба Марта! Всяка страна има свои уникални традиции и празници и България не прави изключение. Нека разгледаме историята на Баба Марта в детайли… Какво е Баба Марта? Баба Марта е древен български празник, който отбелязва идването на пролетта и се чества на 1...

Мистерията на език на’ви от Аватар: Лингвистично пътешествие

Мистерията на език на’ви от Аватар: Лингвистично пътешествие

В кинематографичния шедьовър, Аватар, режисьорът Джеймс Камерън пренесе публиката на тучната и жизнена луна Пандора, където живеят местните хора на'ви. Но какъв език говорят на'ви? Език на'ви ли се казва или това е името на хората, които го говорят? В центъра на...

Кой е най-лесният за изучаване език в света?

Кой е най-лесният за изучаване език в света?

Започването на изучаване на нов език често включва един фундаментален въпрос: „Кой е най-лесният език за изучаване?“. Тази статия ще помогне за разбирането на различните аспекти, които допринасят за лекотата на изучаването на езици. Ще навлезем дълбоко в света на...

Коледа по света: Как да прекараме празниците?

Коледа по света: Как да прекараме празниците?

Коледа не е просто празник - това е чувство, което прекосява границите. За безстрашните пътешественици и хората от смесени семейства, това е възможност да се запознаят с различни коледни традиции по света. Нека заедно научим как хората празнуват Коледа по света....

Защо английският език е международен?

Защо английският език е международен?

В днешния свързан и бързо променящ се свят, концепцията за "общ език" е по-актуална от всякога. Дали английският е световен език? Повечето от нас биха се съгласили, че той е глобалния език на бизнеса, медиите и дипломацията. Но как този език, със скромно начало на...

Коледни подаръци за семейство и приятели: Vasco Translator

Коледни подаръци за семейство и приятели: Vasco Translator

Избирането на подарък често може да бъде трудна задача. Това е предизвикателство, пред което са изправени много от нас, особено по време на празници и при специални поводи като рожден ден или годишнини. Независимо дали Ви трябва идея за подарък за коледа, избирате...

Магията на Египет: Почивка през декември

Магията на Египет: Почивка през декември

С наближаването на декември отново изплува вечният въпрос къде да прекараме празниците. Има дестинации, които обещават празнична атмосфера, други бягство от студа, а Египет се отличава като уникална комбинация от двете. Тази страна привлича много туристи през пиковия...