Skip to main content
Пръстенът на масата с камина на заден план

Езиците на Средната земя

Обичате ли да учите измислени езици? Изучавате ли Клингонския речник, произношението на Дотраки или граматиката на На’ви?

Е, тогава трябва да знаете, че всички измислени езици, които познаваме днес, са вдъхновени от работата на Дж. Р. Р. Толкин, мозъкът зад света на Средната земя.

И така, какъв език е измислил Толкин? Или може би има  повече от един?

Смята се, че Толкин е изобретател на художествените езици като цяло. Предполага се, че тези лингвистични конструкции са толкова убедителни, колкото езиците от реалния свят, така че обикновено имат свой собствен речник, граматика и история.

И докато Толкин първо започва да създава елфическите езици (като Куеня, Телерин и Елдарин), той също е трябвало да създаде човешки език, както и такива за джуджетата и орките, за да завърши разказа за Средната земя.

Като вземем всичко това предвид, можем да кажем, че другите писатели са имали тази значителна основа като източник, за да създадат собствените си езици.

Така че, както и да е, ето въпросите, на които ще се опитаме да отговорим:

 • Какво е Куеня?
 • Какво е Синдарин?
 • Какво е Телерин?
 • Какво e Аварин?
 • Какво е Нандорин?
 • Какво е Елдарин?
 • Какво е Черната Реч на Мордор?
 • Какво е Кхуздул?
 • Какво е Вестрон?
 • Кой език на Толкин читателите могат да научат?

Когато е възможно, ще се опитаме да отговорим и на следния въпрос: на какво се основават езиците във Властелинът на пръстените, като имаме в предвид други езици от реалния свят.

Това, което изброихме по-горе, не са всички езици в Средната земя. Те обаче са най-известните. Толкин вероятно е създал над 15 измислени езика.

В тази статия ще разгледаме накратко всяка от изброените по-горе теми. Ако искате да вникнете в дълбочината на някои от тези измислени езици, прочетете статията ни за Куеня и Черната Реч на Мордор.

Лула на тревата с планина на заден план.

Първо, нека изясним нещо…

Толкин създава много богат свят, който може да изглежда по-разнообразен и странен от света, в който всъщност живеем! Той не само включва елфи, орки и други магически същества в своите истории, но също така им дава богата история, която не би се побрала в книга с нормален размер.

Така че, когато говорим за езиците на Средната земя, можем да споменем някои непознати термини, които са важни за историята на този свят. Един от тях е Голямото пътешествие.

Голямото пътешествие (известно още като Големия поход) е пътуването на елфите Елдар, което те предприемат от Куйвиенен (мястото на тяхното пробуждане от преди Първата епоха) до Валинор. Смята се, че те изминават разстояние от 2000 мили в продължение на близо 50 години.

Нека също така да имаме в предвид, че хрониката на Средната земя се състои от три дълги епохи: Първата епоха, Втората епоха и Третата епоха.

 • Третата епоха е времето, в което се развиват събитията от Хобитът, и Властелинът на пръстените. Тя приключва, когато Единственият пръстен бива унищожен.
 • Втората епоха се споменава в началото на филма Задругата на Пръстена (Войната на последния съюз).
 • Първата епоха е описана до голяма степен в Силмарилион (Войната с Моргот – Тъмният лорд, който управлява много преди Саурон).

А всъщност, откъде произлизат всички тези езици? Според Ламас, което е измислен социолингвистичен документ, написан от Толкин, всички те произхождат от единния език, говорен от ангелските същества, наречени Валар.

По-късно Толкин ревизира тази история и твърди, че елфите успяват да конструират свои собствени езици. Той обаче никога не актуализира Ламас.

Вълшебна книга с елфически град на заден план.

Куеня – Речта на Високите Елфи

Езикът Куеня е еквивалентът на латинския в Средната земя. Използван е в древни времена, но е заменен от по-нови езици. По-късно Куеня се използва само от учени и за церемониални цели. Ето как се случи това…

Някои тръгват към Валинор (еквивалент на Рая), а други се връщат в Средната земя. Тези, които заминават към Валинор, развиват езика Куеня, докато Нолдорите, които се завръщат, възприемат Синдарин от Сивите елфи.

Клановете от земята на Властелинът на пръстените използват Синдарин като свой основен език, докато Куеня е използван само за церемониални, ритуални и поетични цели.

Езикът Куеня обикновено се свързва с Високите Елфи и Първородните. Отчасти това се дължи на тясната връзка на езика с Валинор. Намаляващата му употреба също символизира изчезващата елфическа култура в Средната земя.

Куеня също е говорен от Валар, ангелските същества на Средната земя, които служат на Еру Илуватар, еквивалента на Християнския Бог на Толкин.

Този език на Високите Елфи е видно представен във Властелинът на пръстените под формата на стихове и диалози.

По-долу можете да видите таблица, включваща част от речника на тази древна реч:

Куеня

Български

aika широк, необятен
aina свят
ailo езеро, басейн
haimë навик
halcin  замразен
imbë между
indo дом
tassë там
ráva пустощ
carma оръжие

Синдарин — Езикът на Сивите Елфи

В света на Властелинът на пръстените това е езикът, който най-често се свързва с елфите. Обикновено той просто бива наричан Елфически език.

Както споменахме по-рано, Нолдорите, които се завръщат в Средната земя, приемат Синдарин за свой основен език, докато Куеня остава като писмен и церемониален език.

Синдарин също е говорен от хората. През Втората епоха той е използван от хората от Нуменор, които го говорят свободно.

По-късно, през Третата епоха, Синдарин е говорен от потомци на Нуменорците — Дунедайните от Гондор и Арнор.

Заслужава си да отбележим, че Синдарин е един от езиците, чиято реч може да бъде чута във филмите „Властелинът на пръстените“. Можем да го прочетем и в книгите.

 Жезъл на магьосник, наметало и шапка до стената.

Телерин — един от най-старите езици в Средната земя

Това е език, свързан с Куеня и Синдарин. Наричан още Линдаламбе или Линдарин, той е използван от Фалмари — Телери (третият от клановете на елфите),  които участват в Пътешествието и в крайна сметка стигат до Валинор.

Телерин се смята за диалект на Куеня. Има обаче някои забележителни разлики между Телерин и Куеня.

Притежателните местоимения, които в Телерин всъщност са окончания, се добавят към притежавания обект. Вместо това, в Куеня те се прикрепват към такъв, който притежава нещо друго. Нещо повече, фонологията на Телерин  е значително по-различна от езика Куеня.

Освен това има време в историята на Средната земя, когато говорещите Телерин биват повече от говорещите Куеня.

Аварин — група древни елфически езици

Аваринската група се състои от поне шест различни езика. Въпреки че всички те произлизат от примитивния Квендски елфически праезик, те нямат много общо. Известно е също, че Аварин е разделен на три по-големи групи: Западен Аварин, Северен Аварин и Източен Аварин.

Що се отнася до самото име на езика, известно ни е, че Аварин е дума от Куеня, означаваща „езика на отказалите се или езика на тези, които не са пътували до Авар.“

Нандорин — езикът на елфите, отказали се от Голямото пътешествие

Нандорин е клон на общия език Телерин. Говорят го елфите, които се отказват от Голямото пътешествие на изток от Мъгливите планини.

Нандорин остава в Средната земя до Третата епоха, но не бива използван толкова много.

Елдарин — езикът на Елдарите

Не бихме искали да се гмуркаме твърде дълбоко в митологията на Средната земя, така че ще се опитаме да я предаден възможно най-простичко.

Първоначално Елдар е името, използвано за всички елфи в древността, но по-късно се свързва със Западните елфи, или с други думи тези, започнали Голямото пътешествие.

С течение на времето те развиват свой собствен език, който е наречен Елдарин.

Черната Реч на Мордор

Нека вече преминем отвъд света на елфическите езици на Средната земя. Сега ще се съсредоточим върху други функционални езици във Властелинът на пръстените и още.

Черната Реч на Мордор е езикът, използван от подлите слуги на Саурон.

Този език е създаден от това зло същество по време на Мрачните години. Те са дълъг период от Втората епоха, когато различните раси на Средната земя биват управлявани от Тъмния лорд.

Има и теория, че Моргот създава Черната Реч, а Саурон я модифицира по-късно.

Черната Реч също е единственото средство за комуникация на всички слуги на Мордор.

След Втората епоха Черната Реч претърпява множество промени. Всъщност само Духовете на пръстена използват нейната „чиста“ форма. Орките, от друга страна, създават своя собствена разновидност на този език.

Ето какво гласи гравюрата върху Единствения Пръстен, написана на „чистата“ Черна Реч:

Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul,

ash nazg thrakatulûk, agh burzum-ishi krimpatul.

Когато се превежда на:

Единствен Пръстен ги владее, Единствен той ще ги открие,

Единствен вси ще ги сбере и в тъмнина ще ги обвие

В реалния свят се казва, че този език е основан главно на древния хуритски език.

Подземна шахта.

Кхуздул или джуджешки

Това е тайния език на джуджетата от Средната земя. Той не е свързан с елфическите езици във „Властелинът на пръстените“, поради което звучи много по-различно.

Едно от инстинските вдъхновения за Хуздул е ивритът. Толкин също отбелязва някои сходни черти между джуджетата и евреите, като една от тях е фактът, че и двата народа са както местни така и чужденци в родината си.

В царството на Средната земя Кхуздул се пази в тайна. Защо? Поради това че джуджетата са много потайни по природа. Една от теориите казва, че те са искали този език да бъде уникален и единствено за тяхната раса.

Те смятат, че никое друго същество няма право да го разбира. Поради тази причина Кхуздул също е и много комплексен език, който е изключително труден за изучаване.

Важно е също да се спомене, че джуджетата вярват, че истинските им имена на Кхуздул са интимна тайна. Никога не ги разкриват пред непознати.

Работно бюро на писател с пишеща машина и стол.

Вестрон или универсалният език на Запада

Последно, но не на последно място, ще разгледаме езика Вестрон. Първоначално той е бил използван от Дунедайните – хора от Запада. Въпреки това, към края на Третата епоха, той става по-скоро универсален език за всички хора на Запада. Вестрон е говорен например и от хобитите.

Уестрон е език, който се говори и разбира от повечето герои във Властелинът на пръстените.

Често срещано погрешно схващане е, че Вестрон е просто Английски. За да илюстрираме това, нека да разгледаме истинските имена на някои от герои във Властелинът на пръстените. Никога не е имало хобити с имената Фродо, Сам, Мери и Пипин. Истинските им имена на Вестрон са Маура, Бан, Разар и Кали.

Кой език на Толкин читателите могат да научат?

Това е добър въпрос, тъй като няма много онлайн материали или сайтове, които могат да помогнат за изучаването на езиците от Средната земя.

Най-добре е да използвате книги, написани от Толкин, или да се обърнете към The Elvish Linguistic Fellowship (съкратено E.L.F).

E.L.F е международна организация, посветена на изучаването на езиците от Средната земя. Те издават две печатни списания (Vinyar Tengwar и Parma Eldalamberon) и онлайн списание, с името Tengwestië. И трите публикации са съществен източник на информация за изучаването на езиците от Средната земя.

Езиците на Средната земя: Заключение

Измисленият свят, създаден от Толкин, е толкова богат, че е невъзможно да се напише една статия за който и да е аспект на Средната земя и с нея да бъде изчерпана конкретната тема.

Постарахме се обаче да представим всички най-популярни и интересни езици от света на Средната земя. Надяваме се, че това ви е дало добра представа за това колко богати са всички тези измислени езикови конструкции.

Накратко:

В света на Средната земя има множество езици, които биват говорени от различните раси като елфи, джуджета и хора. Куеня, езикът на Високите Елфи, е най-известният елфически език и е  използван за церемониални и поетични цели. Синдарин е езикът на сивите елфи, докато Телерин е езикът на елфическите кланове, които предприемат Голямото Пътешествие до Валинор. 

Аварин е група древни елфически езици, Нандорин се говори от елфи, отказали се от Голямото Пътешествие, а Елдарин е езикът на Елдарите. В допълнение имаме Черната Реч на Мордор, създадена от Тъмния лорд Саурон, Кхуздул, тайният език на джуджетата, и Вестрон, универсалният език на Запада. Всички тези езици са създадени от Дж. Р. Р. Толкин, чиито творби са служели като източник на вдъхновение за много други измислени езици.

ЧЗВ:

Какви са основните разлики между Куеня и Телерин?

Притежателните местоимения, които в Телерин всъщност са окончания, се добавят към притежавания обект. Вместо това, в Куеня те се прикрепват към такъв, който притежава нещо друго. Нещо повече, фонологията на Телерин е значително по-различна от езика Куеня.

Как Черната Реч на Мордор се промяна във времето?

Тя губи чистата си форма с появата на различните и диалекти (например Оркски).

Каква е била целта на джуджетата да пазят Кхуздул като таен език?

Джуджетата са много потайни по природа. Една от теориите казва, че те са искали този език да бъде уникален и единствено за тяхната раса – Те смятат, че никое друго същество няма право да го разбира.

Подобни публикации:

Robert Faber

Робърт е запален пътешественик и фен на новите технологии. Той може да готви добре, но никога няма достатъчно време за това и накрая се оплаква от повечето ястия. Редовен във фитнеса.