Кои са най-говоримите езици в света?

28 октомври 2022

Чудили ли сте се някога езика в света има? Ако трябва да познаете, може да кажете…100? 200? Това би било оценката на повечето хора. Всъщност, когато хората бъдат помолени да изброят колко езика има по света, според познанията им, средната стойност е само около 10. Това е така, защото повечето хора са психологически предразположени да знаят само най-говоримите езици в света изучавани езици около тях. А колко езика има по света с писменост е съвсем друг въпрос. 

Кои са най-говоримите езици в света?

На колко езика се говори по света?

Най-говоримите езици в САЩ, например са английски, испански, китайски и френски са често най-говоримите езици из страната, с добавяне на немски, руски и италиански, предлагани в курсовете по висше образование. Други най-говорими езици са почти нечувани, въпреки че в действителност има около 350 говорими езици в САЩ, включително тагалог, филипински език, който е по-разпространите езици в САЩ от френския. Да попитате средния американец „Какво е тагалог?“ обаче най-вероятно ще получите доста странни и необичайни отговори, като се има предвид, че повечето хора дори не са чували за него.

Какъв е броя най-говорими езици в света?

Според брой хора говорещи ги, най-говоримите езици в света определено са Английският, Мандаринският, Испанският, Френският и Хинди. Според статистиката, на първо място в класация най-говорими езици стои Английският език с близо 379 милиона местни говорители и 753 милиона такива с него като втори език.

На второ място е Мандаринският, като при него има повече местни отколкото двуезични говорители – 918 милиона срещу само 199 милиона. А на трето от най-говорими езици ще намерите Хинди, който както Мандаринският има 341 милиона местни и 274 милиона като втори език. Както виждате факторът на огромната популация на говорещите последните два езика ги прави едни от най-говоримите езици в света.

Говорете повече езици сега

Колко езика има по света, които са живи?

Колко езика в глобален мащаб има?

ДОБРЕ. Какъв е действителният брой най-говорими езици тогава? Някои могат да броят езиците според броя на държавите. Но все пак е трудно. Има държави с повече от един официален език.

На колко езика се говори в Испания?

Погледнете Испания. Ако чуете Испания, си мислите за испански. Но испанският е само един от най-говоримите езиците в Испания. Най-популярната туристическа дестинация – Барселона – е столицата на автономната област Каталуния, а официалният език на Каталуния е каталунски – и е по-близо до френски или италиански, отколкото до испански.

Гражданите на Испания също имат няколко най-говорими езици – баски или галисийски. И не забравяйте за нациите без държави, като кюрдите или тибетците, които също имат свои собствени езици. Както можете да видите, определено е грешно да се броят езиците по държави, нации или знамена, когато търсим какъв е броя най-говорими езици в света.

Най-говоримите езици в света според лингвистите

Организацията на обединените нации включва 193 държави и, като добавим спорни територии и автономни региони, ще има около 200 най-говорими езици в света. Но това не може да бъде по-грешно. По груби оценки и според лингвисти се смята, че общия брой, а не само най-говорими езици е около 7000, въпреки че не може да бъде определен със сигурност по никакъв научен начин.

Това може да се дължи на факта, че езикът се определя от културата, а не непременно от националността. Културата по дефиниция е динамична и непрекъснато развиваща се и не може да бъде измерена на никакво статично ниво. Затова броя най-говорими езици в света остава все още неизяснен.

Колко диалекта на най-говоримите езици в света има?

Колко диалекта има по света?

Това е трудно. Има диалекти, които някои могат да разглеждат като отделни езици. Погледнете балканските държави. Гражданите на Югославия говореха така наречения сърбохърватски. Геополитическата ситуация обаче се промени и това, което преди се наричаше диалект, сега е език. Вместо един, броя най-говорими езици включва босненски, сръбски, хърватски и черногорски – въпреки че всички са взаимно разбираеми.

Някои езици може да бъдат понижени до диалекти поради политика на дискриминация. Някои диалекти могат да бъдат ескалирани до езици, за да покажат национална независимост. Следователно на въпроса колко диалекта на най-говоримите езици в света има не може да се отговори по прост начин.

Какъв е броя езици в Китай?

Има ли повече от един език в Китай?

Когато говорим за броя езици в Китай, отново възниква въпросът кои да се третират като най-говорими езици и кои като диалект. Повечето хора познават мандарин като диалект на китайски. Някои дори го третират като взаимозаменяеми. Това вероятно е така, защото принадлежи към броя най-говорими езици в Китай с приблизително 71 процента от населението и се изучава от чужденци в езикови училища.

Но мандаринът всъщност е конгломератен език, съчетаващ множество диалекти от различни региони на Китай. Какъв е броя езици в Китай? Всъщност ако броим и диалектите, броя езици в Китай може да достигне дори 300. – Удивително е, ако се върнете към първото ни предположение за броя най-говорими езици по света!

Колко езици в Азия съществуват?

Броя езици в Азия също е интересен като цяло, защото има над 4,3 милиарда души. Това е близо шест пъти повече от населението на Европа (приблизително 739 милиона). Тогава може би не трябва да е изненада, че има и много повече езици в Азия.

Азиатски езици и техните семейства

Освен това континента е дом на много различни азиатски езици и техните семейства. Повечето европейци говорят индоевропейски езици, като германски, романски и славянски езици. Броя азиатски езици обаче обхващт много по-широко разнообразие от семейства, включително индоевропейски, китайско-тибетски, алтайски, дравидски и много други.

Това разнообразие от азиатски езици и техните семейства и произход означава, че има по-малко припокриване между броя езици в Азия, които се говорят днес.

Езици в Азия и тяхното развитие

И накрая, отдалечените региони позволиха много отделни азиатски езици да се развият без външно влияние. Континента е дом на планини, острови, пустини, обширни равнини и джунгли. Всички тези терени могат да изолират общности и така да създадат нови езици в Азия. Когато общностите са в близък контакт помежду си, както е случая с някои езици в Азия, ще изчезнат, докато по-разпространените поемат властта.

Географската изолация обаче може да помогне на по-различните азиатски езици да издържат. От друга страна, това е и причината да има много застрашени езици в Азия – ако тези типове общности намалеят, техните азиатски езици са склонни да си отидат с тях.

Колко езика има в Европа?

Чудите ли се колко езика има в Европа? Старият континент се състои от 45 различни държави и обхваща площ от 10 180 000 кв. км като почти всяка допринася към броя езици в Европа. Заради това, има огромно разнообразие от различни кухни, култури и съответно още числа към отговора колко езика има в Европа. Само Европейският съюз има 27 различни държави-членки и се говорят 23 от всички езици в Европа. А колко официални езика има в ЕС всъщност?

Колко официални езика има в ЕС?

За да бъде част от отговора на въпроса колко официални езика има в ЕС, езикът трябва да бъде както официален, така и работен език в държава-членка. Например, френският е официалният език във Франция, която е страна-членка на Европейския съюз, и следователно е част от броя официални езици в Европа и тези на съюза.

За разлика от това има много малцинствени като част от най-говоримите езици в Европа, говорени от групи в страните в ЕС. Въпреки че тези малцинствени най-говорими езици в Европа са важни за тези групи, те не са официални и работни езици на правителствата на тези страни; следователно те не се броят към отговора колко официални езици има в ЕС.

Списък с колко официални езика има в ЕС:

 1. български

 2. чешки

 3. датски

 4. холандски

 5. английски

 6. естонски

 7. финландски

 8. френски

 9. немски

 10. гръцки

 11. унгарски

 12. ирландски

 13. италиански

 14. латвийски

 15. литовски

 16. малтийски

 17. полски

 18. португалски

 19. румънски

 20. словашки

 21. словенски

 22. испански

 23. шведски

Най-разпространени езици в Европа

Както виждате, ако гледаме колко официални езика има в ЕС, те ще бъдат 23, докато общия брой официални езици в Европа са 200. Това може да не изглежда много в сравнение с някои континенти. Африка например е дом на 1500 до 2000 езика. Въпреки това около 200-те най-говорими езици в Европа все пак включват огромно разнообразие. Можем да разберем защо това е така, като погледнем назад към техния произход.

Някои всички официални езици в Европа са не само най-разпространени езици в Европа, но и в света. Тези най-говорими езици в Европа са английски, испански, френски и португалски влизат, като влизат в топ десет в света. Заради това ще се потопим дълбоко в броя най-разпространени езици в Европа днес. Ще разгледаме въпроси относно най-говорените езици в Европа, групи езици в Европа, как някои от са се разпространили по света и др.

Като начало, нека да погледнем назад в учебниците по история, за да видим откъде произлизат всички групи езици в Европа.

Групи езици в Европа

Повечето от най-говоримите езици в Европа днес – 94%, според Cambridge University Press – говорят език, произлязъл от протоиндоевропейския. Това е езикът, дал началото на огромното индоевропейско езиково семейство и неговите групи езици в Европа.

Протоиндоевропейският обаче не е най-старият, нито от най-говоримите езици в Европа. Древните езици на континента са до голяма степен изгубени поради липса на записи преди тяхното изчезване. Единственото изключение е баският, езиков изолат, произлязъл от праиндоевропейския произход на всички най-разпространени езици в Европа.

В географско отношение се смята, че най-говорените езици в Европа –индоевропейските са произлезли някъде в Западна Централна Азия, въпреки че отново е трудно да се направят подобни твърдения с някаква сигурност, поради изминалото време!

Най-трудните езици в Европа

Според друго наше проучване, едни от най-трудните езици в Европа са полския, исландския и финския. Полския е част от класацията, защото е пълен със съгласни, но също и заради своята граматика с цели 7 падежа. Това го прави един от най-трудните езици в Европа, заедно с финския, чиято граматика е също толкова сложна.

От другата страна обаче е и исландския, като това което го прави един от най-трудните езици в Европа е че местното население не използва чуждици за нови неща, а измисля свои вместо това. Въпреки това, изброените далеч не са част от най-говорените езици в Европа, така че няма нужда да се притеснявате.

Колко известни езика има в света?

Друга пречка при определянето на броя на най-говоримите езици в света е фактът, че някои региони все още не са изследвани, поне от антролингвистична гледна точка. Много изследователи смятат, че има най-малко 100 известни обществени клъстера по целия свят в напълно изолирани райони, далеч от обществото и забравящи за съвременния свят. Техните езици и култури са относително непознати и са защитени от външни влияния от нациите, които ги приютяват.

Местни племена могат да бъдат намерени в Папуа Нова Гвинея или Андаманските острови, принадлежащи на Индия. Тъй като никой изследовател не е имал контакт с тях, техните езици все още са неизвестни и следователно общият брой на езиците в света е още по-труден за определяне.

Колко най-говорими езици има в Америка?

На колко езика се говори в Америка?

В Съединените щати все още съществуват 574 индиански племенни нации. Те са защитени от 326 резервата, собственост на индианци. От 300 местни езика, говорени някога, днес са останали приблизително само 175 индиански езици в САЩ, като се смята, че само около дузина все още се говорят активно преводач с камера. Важно е да се отбележи, че много индиански племена смятат езика си за свещена привилегия, запазена само за членовете, и често се преподават на външни лица само чрез брак и свещена церемония. Поради тази причина, дори да се знае колко индиански племенни езици в САЩ съществуват днес, все още е обвито в мистерия – както и общият брой езици в САЩ .

Колко езика има по света днес?

Кои са съществуващите езици днес?

Днес, с глобализма, масовата миграция и нарастващите световни икономики, живите езици са в движение. Експерти предполагат, че само 23 от най-говоримите езици в света представляват повече от половината от световното население днес. Това означава, че около 40% от всички езици по света са обречени на изчезване в обозримо бъдеще. Това би променило значително картата на световните езици.

Въпреки това, когато културите умират и езиците избледняват, на тяхно място се появяват нови. Списъкът на най-говоримите езици в света е еволюционна част от човешкото съществуване и глобален котел за топене, за който не знаем резултата или крайния резултат. За тази цел, когато се запитаме „Колко най-говорими езици има по света?“, можем само да сравним въпроса с песъчинките в океана и да заключим „достатъчно“.

Въпреки че няма апарат, който да ви позволи да използвате всички от най-говоримите езици в света, преводаческите устройства на незабавен преводач чудесна работа, като ви позволяват да говорите над 70 от тях – с едно щракване с пръст.

Накратко:

Най-говоримите езици в света са английски, мандарински, испански, френски и хинди. Общият брой на езиците в света не може да бъде точно определен, но според груби оценки на лингвистите те са около 7000. В Европа има около 200 официални езика, като най-говорените са произлязли от протоиндоевропейския език. Някои от най-трудните езици за учене в Европа са полски, исландски и фински.

FAQ:

Колко са официалните езици в Европа?

Официалните езици в Европа са 24.

Кои са най-говоримите езици в света?

Най-говоримите езици в света са китайски, испански, английски, хинди и арабски.

Кои са някои от най-трудните езици за учене в Европа?

Някои от най-трудните езици за учене в Европа са унгарски, финландски, естонски, баскски, грузински, турски и руски. Тези езици имат сложна граматика, богат лексикон и специфична фонетика, които ги правят предизвикателни за учене.

Подобни публикации:

Робърт Фейбър

Робърт е запален пътешественик и фен на новите технологии. Той може да готви добре, но никога няма достатъчно време за това и накрая се оплаква от повечето ястия. Редовен във фитнеса.

Подобни вписвания

Коледни подаръци за семейство и приятели: Vasco Translator

Коледни подаръци за семейство и приятели: Vasco Translator

Избирането на подарък често може да бъде трудна задача. Това е предизвикателство, пред което са изправени много от нас, особено по време на празници и при специални поводи като рожден ден или годишнини. Независимо дали Ви трябва идея за подарък за коледа, избирате...

Защо да посетите Куба през ноември?

Защо да посетите Куба през ноември?

Вероятно много от нас някога са търсили: "почивка в Куба all inclusive", но въпросът "кога да посетим Куба" може да се окаже още по-важен. Със своите красиви плажове, завладяващи атракции и редица примамливи курорти, Куба предлага незабравимо изживяване за...

Какъв език говорят в Дюн?

Какъв език говорят в Дюн?

"Дюн", епичният научнофантастичен роман на Франк Хърбърт, завладява читателите и зрителите от десетилетия. Неговата богато въображаема вселена, сложни политически пейзажи и разнообразни култури оживяват не само чрез разказа, но и чрез езиците, говорени от героите....

Кой е първият език в света

Кой е първият език в света

Езикът е основата на човешката интеракция и цивилизацията. Позволява ни да изразяваме своите мисли, емоции и да споделяме информация. Чудили ли сте се обаче кой е първият език в света? Или кой е най-старият известен говорим език, който се използва до днес? Това са...

Съвети за бюджетно пътуване: Как да пътуваме евтино

Съвети за бюджетно пътуване: Как да пътуваме евтино

Всеки има своите причини да пътува - вълнуващо преживяване, релакс или потапяне в чуждестранна култура. Финансовите ограничения обаче често са предизвикателства за тези, които копнеят да разгледат света. Съставили сме изчерпателно ръководство със съвети за евтино...

Тайланд през октомври: подходящо време за почивка в Тайланд?

Тайланд през октомври: подходящо време за почивка в Тайланд?

Кралство Тайланд, често наричано „Страната на усмивките“, е една от водещите туристически дестинации в Югоизточна Азия, привличаща милиони посетители от цял свят всяка година. Богата на култура, история и природна красота, страната предлага приключения. Тя обхваща...

Как да имаме добри обноски по време на пътуване

Как да имаме добри обноски по време на пътуване

Развитието на технологиите заедно с достъпните методи за транспорт позволяват на хората да пътуват повече от всякога. Можете просто да се качите на самолет в САЩ и да кацнете в Япония на следващия ден, за да се убедите сами! Всички обичаме да пътуваме. Това означава,...

В кои страни испанският е официален език?

В кои страни испанският е официален език?

Езикът е забележителен аспект на човешката култура, носещ в своите срички идентичността на различни общества. Испанският, със своя мелодичен ритъм и богата история, заема видно място сред най-говорените езици в света. Тъй като пуска езиковите си корени в различни...

Най-разпространените езици в света: Какъв език да уча за бизнес, пътуване и работа?

Най-разпространените езици в света: Какъв език да уча за бизнес, пътуване и работа?

В днешния глобализиран свят това да започнете изучаване на чужд език като втори става все по-важно. То не само помага за разширяване на хоризонтите и разбирането на други култури, но също така подобрява перспективите за кариера и бизнес възможности. С толкова много...

Кои са 10-те най-говорени езика в Европа?

Кои са 10-те най-говорени езика в Европа?

Европа е дом на много страни и култури.Това е очарователна среда, където се говорят много езици. Най-малкото, че почти всички европейски държави имат свой национален език! С 24 официални езици в ЕС и дори 200 говорими езика, понякога може да се чудите „Какъв език...