Просто най-добрия! Кой ефективен език е с най-добри резултати за това в света?

Кой ефективен език е с най-добри резултати за това в света?
12 април 2023

Как да говорим много, докато казваме малко или нищо?

Е, резултатите за ефективен език са нещо, което може да не сме наясно достатъчно, за да ги оценим адекватно. И докато основната функция на всеки език е да предава смисъл, някои го правят по-добре от други.

В тази статия ще разберем за следното:

 • Какво е ефективен език?
 • Кой ефективен език е с най-добри резултати за това в света?
 • Кой ефективен език е с най-добри резултати за говоримост?
 • Кой ефективен език е с най-добри резултати за писменост?
 • Кой език е с най-малко кратки думи?
 • Защо не можем да направим нов ефективен език, който е и лесен за научаване?
 • Има ли ефективен език, който е изобретен?

Да започваме!

Какво е ефективен език?

Различните езици може да се различават по отношение на нивото на детайлност, което предоставят във всяко изречение.

Но дали един ефективен език означава, че трябва да бъде с възможно по-малко кратки думи? Или един ефективен език става такъв с времето?

В интерес на истината, ефективен език с най-добри резултати за това би бил този, който ви дава най-голямо количество информация с възможно най-малко усилия.

Но как?

Да видим по-долу.

Едно и също значение, различни езици, по-малко кратки думи

Нека сравним едно и също изречение на английски и немски, за да отговорим на въпроса „какво е ефективен език?“.

Ето изречението на английски:

The mother said, “Look over there”.

И на немски:

Die Mutter sagte: “Schauen Sie dort hin”.

Немската версия изглежда като точния еквивалент на английското изречение. В немската версия обаче се случва много повече, отколкото изглежда на пръв поглед.

Die би било еквивалент на The, но в немския език можем да избираме от повече алтернативи. Die се използва само за съществителни имена от женски род в единствено число, докато The може да се използва за всеки тип съществително.

Немският еквивалент на said има наставка от трето лице, докато английската дума е минало причастие, използвано за всяко лице. Ако искахме да кажем You said, тогава щеше да е Du sagtest.

Горният пример доказва, че немскоговорещите трябва да обърнат внимание на повече фактори, за да изразят проста мисъл.

Сблъсък по романски език: Защо английският спечели?

И така, какво е ефективен език? Или кой ефективен език е с най-добри резултати за говоримост?

Въз основа на английския можем да кажем, че ефективен език с най-добри резултати за говоримост би бил този, който ви кара да изразявате смисъл, без да обръщате твърде много внимание на всяка част от изречението.

Казваме, че една машина е ефективна, защото постига максимална производителност с минимални усилия. Казваме също, че човек е ефективен, защото работи по добре организиран начин.

По същия начин английският е ефективен език, защото ви кара бързо (и успешно) да предадете смисъл с много малко усилия.

Така че ефективен език с най-добри резултати за говоримост също би бил този, който се нуждае от по-малко количество срички, за да предаде значение.

Въз основа на горните изречения на английски и немски можем да видим, че английската версия има по-малко срички от немската.

Защо има значение?

Дали един ефективен език е такъв може да е от значение само за тези, които го учат. Става по-лесно, когато знаеш, че трябва да знаеш само 2 члена, които нямат отношение например към пола.

Предполагаме, че няма да има значение, ако вашият роден език има трудни правила. Ще придобиете тези правила от раждането си.

На немски трябва да запомним 3 члена, но това не е всичко. Всеки от тях е запазен за различен пол.

И така, имаме Der (мъжко), Die (женско) и Das (неутрално). Всички съществителни в множествено число обаче имат един и същ член — Die, така че е лесно.

Но това не се отнася за всеки такъв случай, което е друго нещо, което трябва да запомните.

Всяко лице има различно окончание за глагол в сегашно време на немски. И това се отнася само за правилните глаголи. В немския език има куп неправилни глаголи.

Ето пример за спрежение на немски глагол.

Да вземем за пример правилния глагол kommen (ела) (ще удебелим глаголното окончание):

 • 1-во лице единствено число: Ich komme
 • 2-ро лице единствено число: Du kommst
 • 3-то лице единствено число: Er kommt
 • 1-во лице множествено число: Wir kommen
 • 2-ро лице множествено число: Ihr kommt
 • 3-то лице множествено число: Sie kommen

На английски трябва само да запомним да добавим s в трето лице единствено число (и около няколко неправилни глагола, но нека да оставим това за друг път).

Английският изглежда е ефективен език с по-добри резултати за говоримост от немския, който изглежда че усложнява твърде много нещата, което налага по-голям брой срички за предаване на информация.

Сини букви и въпросителни знаци на бял фон.

Кой ефективен език е с най-добри резултати за това в света?

Повечето от вас вероятно са дошли тук, за да получат отговор на този въпрос. Така че нека разберем.

През 2010 г. Франсоа Пелегрино, Кристоф Купе и Еджидио Марсико, изследователи от университета в Лион, се опитват да определят информационната плътност на седем езика: английски, френски, италиански, японски, испански, мандарин и немски.

Английският печели. Но не с много.

Оказва се, че всички тези езици имат сходна информационна плътност един спрямо друг. С изключение на японския, който изостава от другите езици.

Разгледайте таблицата по-долу:

Език

Езикова Плътност

Английски 1.08
Френски 0.99
Испански 0.98
Италиански 0.96
Мандарин 0.94
Немски 0.9
Японски 0.74

Въпреки факта, че английският се оказва ефективен език с най-добри резултати от 7-те проучвани, други доста се доближиват до него.

Интересното е, че езиците, които имат по-ниски резултати за езикова плътност при предоставяне на информация, често биват говорени по-бързо (особено испански, френски и японски).

Но какво ще стане, ако искаме да имаме наистина ефективен език? Вероятно ще трябва да създадем такъв.

Зарове, подобни на скрабъл, разпръснати върху маса.

Има ли ефективен език, който е измислен?

Сега, след като знаем, че английският е ефективен език с може би най-добрите резултати в света, нека видим дали има други езици, които могат да го победят.

Както казахме по-рано, ефективен език с най-добри резултати би бил този, който се нуждае от по-малко срички, за да предаде определена информация.

И езиците, които вероятно правят това най-добре, са измислени. Нека разгледаме 3 измислени езика, които имат за цел да бъдат ефективни езици с по-добри резултати от естествените.

Пример за ефективен език, който е измислен

Джон Кихада създава експериментален, безсмислен език, наречен Иткуил. Той е проектиран да предава значението възможно най-кратко.

Това е говорим ефективен език, предназначен да бъде с по-добри резултати за това от езиците в реалния свят. Но това проработи ли?

Въпреки факта, че Иткуил е ефективен език, който е измислен, той е толкова жив, колкото и естествените езици.

Ако говорим от гледна точка на срички, Иткуил може да бъде ефективен език както от страна на говоримост, така и от страна на писменост. За съжаление той е изключително труден за научаване, тъй като има сложна граматика и обширен набор от правила за създаване на фонеми.

Въпреки това, той се опитва да намали семантичната неяснота в езиците от реалния свят. Всъщност Иткуил може да изрази сложни идеи, използвайки много малко езикови символи.

Нека да разгледаме следния пример. Това е изречение от две кратки думи на Иткуил:

Tram-mļöi hhâsmařpţuktôx

Което на български означава:

Напротив, мисля, че може да се окаже, че тази груба планинска верига ще се отклони в някакъв момент.

Както виждате, Иткуил върши работата си много добре и няма съмнение, че това е ефективен език, който е измислен.

Въпреки това, той се смята за твърде сложен, за да бъде действително научен (въпреки че е възможно). В интерес на истината, единственият човек, който някога е използвал Иткуил, е неговият създател, Джон Кихада.

Е, все пак Кихада не е възнамерявал Иткуил да бъде спомагателен език (като например есперанто). Той е искал да се използва при изразяване на по-дълбоки и сложни идеи в области като философия, наука и политика.

Последно, но не на последно място, нека видим какво означава думата Иткуил. Кихада твърди, че това е еквивалентно на „хипотетично представяне на език“.

Можете да научите повече за този особен език от официалния му уебсайт.

Книга с пеперуда, лежаща на кантар.

Защо не можем да направим нов ефективен език, който е и лесен за научаване?

Е, можем.

И го направихме.

Въпреки факта, че Иткуил е много ефективен език, за съжаление е много труден за научаване. Има обаче такъв, който е лесен за научаване, но не толкова ефективен език.

Може да сте запознати с Есперанто. Създаден е през 19 век от установения във Варшава офталмолог Л. Л. Заменхоф.

Това е най-разпространеният език, който е създаден изкуствено. Основната му цел е да насърчи световния мир чрез създаване на език, който да бъде общ за всички нации.

Лесен е за научаване и произлиза от различни индоевропейски езици. Що се отнася до това дали това е ефективен език, той не е с толкова добри резултати, колкото Иткуил или езика, който ще разгледаме по-нататък.

Език с най-малко кратки думи

Запознайте се с Токи Пона, език с най-малко кратки думи в света. Известен е с малкия си речников запас, простотата и лекотата на усвояване.

И така, колко кратки думи има Токи Пона?

Общо 120! Но каква е идеята зад създаването на език с толкова малък брой кратки думи?

Как е създаден този език?

Този език е създаден от Соня Ланг, канадски лингвист. Той е проектиран да опрости комуникацията, да сближи хора от различни култури и да помогне на своите потребители да се концентрират върху основни неща.

Ланг създава този език, за да опрости мислите си по време на периоди на депресия.

За разлика от есперанто, Токи Пона не е създаден като спомагателен език. Една от най-големите му цели е да насърчава позитивното мислене, в съответствие с хипотезата на Сапир-Уорф.

Тази хипотеза гласи, че структурата на езика влияе върху познанието на говорещия го. Следователно светогледът им зависи от езика, който използват.

Ако неговите средства за комуникация са сложни, тогава техните мисли също биха били сложни. Те може също да гледат на живота като на прекалено сложен, заради това.

Нека сега видим какво означава думата “Токи Пона”.

Името на езика с най-малко кратки думи означава “добър език” или “прост език”. Той подчертава факта, че простотата е добра и насърчава своите потребители да намират радост в простите неща.

Кой ефективен език е с най-добри резултати за писменост?

Докато Токи Пона може да се счита за ефективен език с най-добри резултати за говоримост, има система за писане, наречена sitelen pona, която от своя страна може да бъде ефективен език с най-добри резултати за писменост.

Ланг пише в книгата си „Токи Пона – Езикът на доброто“, че sitelen pona е „писмо, подобно на йероглифи, което използва завъртулки и други детски форми“ (източник: Токи Пона – Езикът на доброто, С. Ланг, 2014 г. ).

Ето една дума Токи Пона, написана на sitelen pona:

lawa

Всяка дума на Токи Пона е представена там със свой собствен уникален символ. Собствените имена се изписват с помощта на символ, подобен на картуш, включващ други символи, всеки от които представлява отделна дума от това име.

Така например в горното наименование на този език с най-малко кратки думи усмихнатото личице означава пона, а кръгът с три линии отгоре — токи.

Две книги, стоящи една срещу друга в лице в лице.

И така, кой ефективен език е с най-добри резултати за това в света?

Целта на говоримия човешки език е да предаде смисъл и информация. Ефективен език с най-добри резултати за това би бил този, който прави това с малко или никакви усилия.

Докато някои говорими езици го правят добре, други може да изискват произнасянето на твърде много срички, за да се даде проста информация.

Въз основа на проучването, споменато по-рано в статията, можем да твърдим, че английският е ефективен език с най-добрите резултати в света. Проучването обаче разгледа само най-популярните езици.

Освен това езиците се развиват, така че е възможно един ефективен език да подобри своите резултати за това с времето.

Когато става въпрос за измислени езици, кой ефективен език има най-добри резултати за говоримост? Дали това е Токи Пона, ако го сравняваме с есперанто или Иткуил? Може би!

Той не само е лесен за научаване, но и речникът му се състои само от 120 кратки думи! Явно не се нуждаете от повече, за да накарате хората да ви разберат.

Ефективен език с най-добрите резултати за писмесност би бил sitelen pona, тъй като той представя всички кратки думи на Токи Пона по прост и ясен начин. Не става по-лесно от това да използвате детски символи.

Кой знае, може би един ден и Токи Пона, и Иткуил ще бъдат сред говоримите езици на Vasco Translator. Винаги можете обаче да превеждате снимки от есперанто.

Надяваме се, че сте се забавлявали да научите за кой ефективен език е с най-добрите резултати за това в света. Посетете нашия блог на Vasco Electronics за повече езикови любопитства.

Накратко:

Кой ефективен език е с най-добри резултати за това в света? Това е този, който предава смисъла с най-малко усилия. От езиците в реалния свят английският излиза на първо място през 2010 г. в проучване на 7-те най-популярни езика. Възможно е обаче един ефективен език да подобри резултатите си в течение на времето. Що се отнася до измислените езици, Иткуил е създаден, за да предава сложни идеи с малко символи, но е труден за научаване. От друга страна, Токи Пона е ефективен език със само 120 кратки думи и неговата писмена форма, sitelen pona, също се счита за ефективен език. Той е предназначен да обединява хора от различни култури и да насърчава позитивното мислене. Така че най-ефективните езици може да варират в зависимост от целта, за която са предназначени, но английският вероятно е ефективен език с най-добрите резултати в света.

FAQ:

Какво представлява хипотезата на Сапир-Уорф?

Хипотезата на Сапир-Уорф твърди, че структурата на езика влияе на познанието на говорещия и неговия светоглед зависи от използвания език.

Какви са целите на Есперанто?

Основната цел на Есперанто е насърчаване на световния мир чрез създаването на общ език за всички нации. Той е лесен за научаване и произлиза от разнообразни индоевропейски езици.

Какви са компонентите на езика Иткуил?

Езикът Иткуил се характеризира със сложна граматика и обширни правила за създаване на фонеми, предназначени да изразяват сложни идеи с малко кратки думи и символи.

Подобни публикации:

Робърт Фейбър

Робърт е запален пътешественик и фен на новите технологии. Той може да готви добре, но никога няма достатъчно време за това и накрая се оплаква от повечето ястия. Редовен във фитнеса.

Подобни вписвания

Интересни факти за Африка: Континент на чудесата

Интересни факти за Африка: Континент на чудесата

Aфрика, континент, пълен с чудеса, е съкровищница, която привлича както пътешественици, така и любопитни умове. И така, може би се чудите какви ли интересни факти за Африка ще разгледаме? От обширните си савани до оживените градове, както Южна, така и Северна Африка е...

Културни различия: Какво не трябва да се прави в чужбина

Културни различия: Какво не трябва да се прави в чужбина

Да тръгнете на пътешествие до други страни може да бъде вълнуващо изживяване, но е важно да зачитате местните обичаи и традиции на всяка различна дестинация. Например, разумно е да знаете неща, които не трябва да правите в Дубай, когато планирате ваканция в този...

Най-добрите места за посещение в света за всеки месец от годината

Най-добрите места за посещение в света за всеки месец от годината

Случвало ли Ви се е да стегнете багажа си, треперейки от вълнение, само за да разберете, че Вашата мечтана дестинация в момента е сезона на ураганите? Или още по-лошо - сезон на пълни с туристи улици, където дори не можете да видите атракцията, за която сте отишли?...

Честита Баба Марта – поглед към балканския фолклор и традиции

Честита Баба Марта – поглед към балканския фолклор и традиции

Честита Баба Марта! Всяка страна има свои уникални традиции и празници и България не прави изключение. Нека разгледаме историята на Баба Марта в детайли… Какво е Баба Марта? Баба Марта е древен български празник, който отбелязва идването на пролетта и се чества на 1...

Мистерията на език на’ви от Аватар: Лингвистично пътешествие

Мистерията на език на’ви от Аватар: Лингвистично пътешествие

В кинематографичния шедьовър, Аватар, режисьорът Джеймс Камерън пренесе публиката на тучната и жизнена луна Пандора, където живеят местните хора на'ви. Но какъв език говорят на'ви? Език на'ви ли се казва или това е името на хората, които го говорят? В центъра на...

Кой е най-лесният за изучаване език в света?

Кой е най-лесният за изучаване език в света?

Започването на изучаване на нов език често включва един фундаментален въпрос: „Кой е най-лесният език за изучаване?“. Тази статия ще помогне за разбирането на различните аспекти, които допринасят за лекотата на изучаването на езици. Ще навлезем дълбоко в света на...

Коледа по света: Как да прекараме празниците?

Коледа по света: Как да прекараме празниците?

Коледа не е просто празник - това е чувство, което прекосява границите. За безстрашните пътешественици и хората от смесени семейства, това е възможност да се запознаят с различни коледни традиции по света. Нека заедно научим как хората празнуват Коледа по света....

Защо английският език е международен?

Защо английският език е международен?

В днешния свързан и бързо променящ се свят, концепцията за "общ език" е по-актуална от всякога. Дали английският е световен език? Повечето от нас биха се съгласили, че той е глобалния език на бизнеса, медиите и дипломацията. Но как този език, със скромно начало на...

Коледни подаръци за семейство и приятели: Vasco Translator

Коледни подаръци за семейство и приятели: Vasco Translator

Избирането на подарък често може да бъде трудна задача. Това е предизвикателство, пред което са изправени много от нас, особено по време на празници и при специални поводи като рожден ден или годишнини. Независимо дали Ви трябва идея за подарък за коледа, избирате...

Магията на Египет: Почивка през декември

Магията на Египет: Почивка през декември

С наближаването на декември отново изплува вечният въпрос къде да прекараме празниците. Има дестинации, които обещават празнична атмосфера, други бягство от студа, а Египет се отличава като уникална комбинация от двете. Тази страна привлича много туристи през пиковия...