Езиците в Подземия и Дракони пето издание: Пълен списък на стандартни и редки езици

Подземия и Дракони - уникален списък с изкуствени езици
10 февруари 2023

От всеизвестният елфически език във „Властелинът на пръстените“ до езика дотраки в „Игра на тронове,“ измислените фентъзи езици са станали неразделна част от поп културата.

Тези езици са завладяващ начин за автори и играчи да изследват нови светове и да създават запомнящи се истории.

Но поне в някои аспекти няма по-добър пример за такива като света на Dungeons and Dragons (DnD) или Подземия и Дракони (ПиД) на Български. Носейки своя собствен уникален списък с изкуствени езици, които могат да се използват за създаване на богати култури и персонажи това е един от най-интересните примери за измислени езикови вселени.

Днес ще научим повече за тях. Вижте в какви теми ще се потопим:

 • Какво е Подземия и Дракони 5-то издание?
 • Кои са най-често използваните езици в Подземия и Дракони?
 • Кои са екзотичните езици в ПиД?
 • Колко езика има в ПиД?
 • Как можете да научите някой от говоримите езици в ПиД?
 • Кога можете да използвате езиците в игра на Подземия и Дракони?
 • Кой говори драконова реч?

Цветни книги на маса с отворена тетрадка

Съдържание:

Какво представляват изданията на Подземия и Дракони?

Първо, нека направим кратко пояснение за това каква е вселената, за която ще говорим днес.

Подземия и Дракони е популярна ролева игра (RPG), която съществува от 1974 г. Тя е фентъзи игра, в която играчите създават свои собствени герои и се впускат в приключения из света на магио и

През годините, играта е претърпяла множество промени увековечени в различни издания.

Първото издание на ПиД се счита за най-класическата версия на играта. Второто, добави повече дълбочина към играта, докато третото улесни новодошлите в това да се научат как да играят. И накрая, четвъртото издание въведе оптимизирана бойна система , която помогна на играчите да следят напредъка си.

Какво е Подземия и Дракони 5-то издание?

Последното издание, петото , бе пуснато през 2014 г. i оттогава стана най-популярната версия. Играта вече е подобрена така, че да насърчи въображението, сътрудничеството и уменията за решаване на проблеми

Зарове, хартиени формуляри и книги, разпръснати по маса.

Подземия и Дракони : Накратко за езиците

Един от най-важните аспекти на играта са отличителните и езици. Те са един от многото инструменти, които играчите могат да използват, за да се потопят още повече в този свят.

Те помагат за изграждането на предистория и произход за героите, както културни, така и етнически такива.

Но както всяка настолна ролева игра, играчите не само научават речника на тези езици, но и ги използват активно в играта.

Сега, след като знаем колко специални са тези ПиД езици, нека да разгледаме всеки един от тях в детайли.

Колко езика има в ПиД?

Счита се, че в момента има над 400 различни езика в играта, вариращи от обикновените езици на хората, елфите и този говорен от джуджета, до редкия и древен език като този на божества и антични цивилизации.

Всеки език има свой собствен уникален набор от думи и фрази, както и собствена граматика и синтаксис, което позволява голямо разнообразие за комуникация между героите. Често има и различни писмености и диалекти за всеки език също.

Най-често срещаните езици, които се говорят в Подземия и Дракони

Има някои езици, които се говорят във вселената на ПиД, които са много по-популярни от другите.

Обикновено това е така, защото някои раси биват избирани по-често от играчите и следователно техните езици се използват повече.

Нека да видим кои са най-разпространените езици и как те влияят върху света на ПиД.

Писане върху старата хартия.

Общ език

Без съмнение това е най-популярният от всички езици в петото издание на ПиД.

Въпреки че общият език е предимно човешки, той се споделя от множество други раси и същества в играта. Повечето създания в Забравените Земи говорят един и същи език – общия.

Той също е и езикът, използван за заклинания, ритуали и други магически ефекти.

Тъй като почти всички персонажи, които не са играчи (NPC-та) в тази игра говорят общия език, той е представен на английски в ръководството на играча.

Подобщ език

Подобщия език е много интересен казус при ПиД езиците поради факта, че се използва от специфична група извън националния и етнически контекст. Типичните говорители на подобщия език живеят в Подтъмата.

Това е език, говорен от повечето интелигентни раси в тази подземна зона. Списъка включва джуджета, Гримлоци и Роупъри.

Езика за джуджета: Авантюри по пътя сред планините.

Езика за джуджета

Без изненада, това е езикът говорен от джуджета. Той е един от най-разпространените езици, тъй като ги е следвал по време на тяхното пътуване из света.

Интересното е, че това е един от малкото ПиД езици със собствена уникална руническа писменост. За повечето раси е известен с името Детхек, което се превежда като езика за джуджета на тяхната собствена реч.

Червенокос женски елф, стоящ пред гората.

Елфически език

Езиците в тази категория се говорят от елфи и полуелфи.

Повечето раси знаят до известна степен елфически език, главно защото има множество известни стихотворения и песни, написани от техни трубадури.

Видовете елфически език също имат две различни писмени системи и няколко диалекти.

 • Див елфически език. Силно музикален език, говорен от Горските Елфи. Не е много разбираем за другите елфи.
 • Селдруин. Формата на езика, използвана за Висока Елфическа Магия.
 • Еспруар. Азбучна система за писане на Лунните Елфи.
 • Хамарфае. Писмеността на езика Селдруин.

Елфически език е полезен за почти всички играчи, най-важното за тези, които играят елфи, полуелфи и магове, използващи елфическа магия.

Гигант с рога, стоящ сред огъня.

Великански език

Великански език се говори от великани, включително хълмови, каменни, ледени, огнени и облачни гиганти.

Езикът се състои от различни диалекти с някои споделени думи между тях. Това е единственият конструиран език, официално признат от Wizards of the Coast като част от ПиД канона.

Гигантският език е проектиран да бъде лесен за научаване и използване както от играч, така и от Повелител на Подземията.

Градински гном, стоящ в гората.

Гномски език

Гномският език е конструиран език, създаден от ролевата игра Подземия и Дракони (ПиД). Говори се от гномите, раса от малки хуманоиди в света на играта.

Той е достатъчно прост език, който няма много повече любопитни факти за него.

Каменна статуя на гоблин.

Гоблински език

Известен също като Гхуклиак, езикът на гоблините е още един пример за популярен ПиД език.

Говорят го гоблини, хобгоблини и бъгбеърс. Първоначално езикът на гоблините е използвал писмеността на джужетата – Детхек, но в крайна сметка през 15-ия век на вселената е създадена самостоятелната азбука Тхорас.

Полуръстов език

Езикът на полуръстите, луирически (или луриенал), е говорен главно от расата на полуръстите на Луирен. Въпреки това, поради приспособимостта на тези същества, мнозинството от живеещите извън Луирен са спрели да говорят на родния си език и вместо това използват общия или други човешки езици.

Екзотични и редки езици

В Подземия и Дракони има много редки езици, така че нека поговорим за най-интересните от тях.

Дракон, пламтящ огън с небето на заден план.

Драконовски език

Един от най-уникалните езици в Подземия и Дракони е драконовски език. Говорен предимно от Драконите, той е таен и е част от групата редки езици. Другите, които го говорят включват главно местни хора, свързани с драконите по някакъв начин, като коболди и Драконородени, или влечугоподобните раси: Троглодити и Лизардфолк.

Речта на драконовски език е известна и под името Глав, което означава “да говоря” или “разговарям” на драконовски език. Понякога се нарича още и „езикът на магьосника,“ тъй като драконите се възприемат като силно магически същества.

Един от най-старите в света, смятан за създаден от прародителите на истинските дракони е разбира се точно този драконовски език. Той използва писменост, известна като Иокхарик, която е еквивалентна на тази на човешките езици.

Друидски език

Друидите, които се покланят на Силван, разработват тайния друидски език, който се преподава само на членовете на тяхната група.

Друидският език използва собствена писменост и е съставен от два различни, но взаимосвързани езика: друейдан и даелски. Първият друидски език е говорен от повечето друиди, докато тези от Мууншаес говорят даелски.

Забранено е за не-друиди да учат друидския език.

Армия от същества в броня, направени от горски растения.

Оркски език

Оркският, известен още като дарактан, е език, говорен и писан от повечето орки. Този език се основава на писмеността Детхек и произлиза от по-стария език Хулгоркин, използван от орките.

Езикът на трола

Езикът на трола е говорен именно от такива същества. Той е смесица от безсмислени и гърлени звуци и е много труден за разбиране или говорене от същества, които не са тролове.

Известно е, че създанията са хитри и манипулативни и често използват езикът на трола, за да мамят и да се възползват от другите. Те няма да се поколебаят да използват езика си, за да подмамят хората да правят неща, които не искат.

Тези същества също обичат да използват езикът на трола, за да обиждат и да се подиграват на хората и често го използват, за да плашат тези, които искат да контролират.

Лице на усмихнат вампир.

Вампирски език

Вампирите в Подземия и Дракони имат свой собствен език. Той има сложен синтаксис и граматика и се говори само от вампири.

Вампирският език се използва главно за общуване с други вампири за правене на магии и планиране на стратегии за битки. Използва се и за ритуали и церемонии, както и за сключване на договори и споразумения.

Вещерски език

В Подземия и Дракони вещерите са мощни заклинатели, които са сключили сделка с междуизмерни същества като дявол, демон или фей.

В резултат на това те получават достъп до различни магически способности. Вещерите могат да говорят езиците на своите покровители, както и всички най-разпространени езици, с които са запознати. Вещерите обикновено говорят Абисален, Адски, Драконовски език, както и ангелски езици. Въпреки че може да разбират и много други езици, те обикновено не ги говорят.

Заровете излизащи от ленената торба за Подземия и Дракони

Преводач на езици от Подземия и Дракони

Когато играете сесия, може да е полезно да знаете думи от стандартните езици в тази вселена.

Разбира се, невъзможно е тук да се запознаете с всички езици, затова подготвихме най-често срещаните езици в ПиД по-долу.

Така че, въпреки че тук няма да намерите таблица с екзотични езици, вижте най-важните думи в някоя форма на елфически език, както и в тези на джуджета и дракони:

Елфски

Общ

Български

alushtasa rain Дъжд
ama flower Цвете
ary big Голям
beneral city Град
bhen human Човек
cor king Цар
enial home Дом
enyor battle Битка
erek earth Земя
erkatam dwarf Джудже
faenya heal Лекувам
hakar enemy Враг
hakarmaskannar dragon Дракон
karask demon Демон
kesir elf Елф
kulaa bread Хляб
lani beautiful Красив
lath tree Дърво
lerret magic Магия
maskan fire Огън
noarun far Далеч
nodel moon Луна
quar dance Танц
revanthas friend Приятел
scennal inn Кръчма
sehan travel Пътуване
silath mountain Планина
tarine animal Животно
thar good Добре

 

Джуджешки

Общ

Български

ae gold Злато
agland sword Меч
barak strength/shield Сила/щит
calass theif Крадец
dauble treasure Съкровище
daul daughter Дъщеря
delvar to dig Копая
dornar king Цар
drukafaren city Град
durgarn dragon Дракон
dwar dwarf Джудже
endar cave Пещера
faern home Дом
glor lake Езеро
groht stone Камък
groht stone Камък
halaur gift Подарък
hamar hammer Чук
hurm human Човек
klar bread Хляб
ol magic Магия
olor world Свят
taerin love Любов
torst adventure Приключение
undivver hope Надежда
vruden wood Дърво
wurn water Вода
yauthlin rope Въже
zander adventurer Авантюрист

 

Драконов

Общ

Български

Aeros/Vaeros Breath, Fire Дъх, Огън
Agyrt/Gyrtu Ancient, Elder Древен, Старейшина
Andra/Andre Epic, Great Епос, Велик
Aradace High, Mighty Висок, Могъщ
Auth/Autha Black, Blind Черен, Сляп
Bane Might, Powerful Мощ, Мощен
Claug/Clugh Forest, Garden Гора, градина
Dalagh/Dalah Any weapon Оръжие
Darrh/Darrath Dread, Fearful Ужас, Страх
Deszeld Ambitous, Dragon Амбициозен, Дракон
Durg/Daurgo Dracolich, Foul Драколих, Нечист
Eir/Majeir Fortress, Grand Крепост, Грандиозен
Endor Brother/Sister, Companion Брат/Сестра, Спътник
Gahl/Galad Dying, End Умиращ, Край
Golos/Gos Air, Flying, Wind Въздух, Летене, Вятър
Ingeir Devoted, Heart Предан, Сърце
Jhar/Ujhar Charm, Mystic Очарование, Мистик
Marun/Marux Lightning, Mighty Светкавица, Могъщ
Ragoth Heaven, High Небеса, Високо
Ser/ Seyr Moon, Orb Луна, Кълбо
Sygax/Zygax Battle, Ruler Битка, Владетел
Thrax/Uthrax Giant, Growing Великан, Растящ
Thriin/Thriina Archer, Arrow Стрелец, Стрела
Treori/Treoris Dream, Ilusion Сън, Илюзия
Turac/Turace Cold, Frozen Студен, Замразен
Uryte Forgotten, Keeper Забравен, Пазител
Uxin/Xin Hated, Poison Мразен, Отрова
Vala/Valam Noble, Queen/King Благородник, Кралица/Крал
Voar/Voarex Dead, Deadly Мъртъв, Смъртоносен

Подземия и Дракони: Най-често задавани въпроси за езиците

Все още се съмнявате как работят езиците в Подземия и Дракони? Може би можем да помогнем и с това!

Можете ли да учите езици в ПиД?

Да, това може да осигури завладяващо изживяване за играчите, които искат да проучат миналото на своите герои или да взаимодействат с великански NPC-та по по-смислен начин. Допълнително, това може да помогне на Повелителите на Подземията да създадат уникални сюжетни точки или пъзели, които изискват огромни езикови познания, за да бъдат преодолени в играта.

Как моят герой научава езиците си в Подземия и Дракони?

Един от начините да научите езици в играта е да намерите учител. Можете да потърсите NPC, което може да ви научи на произволен език. Освен това можете да намерите магически предмети, като например Наръчник на Измеренията, които могат да ви научат на даден език.

Можете също така да поемете определени куестове, които изискват от вас да научите език. И накрая, можете да пътувате в определени части на света, където се говори езикът, и да го научите чрез практика. Така че инвестирайте в добър учител, намерете магически предмети, поемете куестове и изследвайте света, за да научите езици в Подземия и Дракони.

Как да използвам езици в Подземия и Дракони?

За да използвате езици в ПиД, първо решете кои ще знаят героите ви. В зависимост от техния произход те може да имат достъп до само определени такива. Можете също да изберете да им дадете езици като награда за изпълнение на конкретни задачи.

След като решите какви езици ще знаят вашите герои, можете да започнете да ги използвате играта. Насърчавайте играчите да говорят на родния език на героите си, когато е подходящо.

NPC-та също могат да използват езиците, които вашите герои знаят, за да общуват с тях. И накрая, можете да използвате езици, за да добавите разнообразие към вашия свят, като включите фрази от различни такива в описанията или като придадете на NPC-тата уникални акценти. Използването както на популярни, така и на екзотични езици в ПиД може да вдъхне живот на вашия свят.

Мога ли да науча нов език, след като създаването на героя приключи?

Да. Точно както е описано по-горе, можете да намерите множество възможности за изучаване на нови езици в играта.

Кой говори Абисал в петото издание?

В петото издание на играта Подземия и Дракони, съществата от Бездната – като демон, дявол и юголот – говорят адския език Абисал. Абисал е древен език, датиращ от най-ранните дни на мултивселената, и се говори само от тези, които имат връзка с Бездната.

Абисал често се използва от мощни заклинатели за призоваване на същества от Бездната или за комуникация с адски същества. Той се говори и от някои чудовищни хуманоиди, като орки, огрета и тролове, както и от определени зли култове.

На какъв език говори един демон в петото издание?

В петото издание един демон би говорил Абисал. Той не е толкова език, колкото набор от груби, гърлени звуци и какофонични думи. Труден е за научаване и е неудобен за говорене, но тези, които искат да общуват с демон, трябва да го направят в Абисал.

Какъв език говорят Дракородените?

Дракородените говорят драконовски език, за който говорихме подробно по-горе.

Тийфлингите говорят ли Абисал?

Да, Тийфлингите наистина говорят Абисал в Подземия и Дракони. Както бе споменато по-горе, Абисал е език, говорен от същества от вида дявол, демон и други зли такива от Бездната.

ПиД фентъзи езици: Резюме

Няма съмнение, че вселената на Подземия и Дракони предлага прекрасни възможности за потапяне в този свят на ролеви приключения.

Езиците са важна част от това, тъй като всяко различно създание в Забравените Земи има свой уникален произход, националност и реч.

Открихте ли интересни факти за езиците в Подземия и Дракони?

Ако харесвате любопитни факти за изкуствени езици, не забравяйте да проверите другите раздели на нашия блог. Пишем за тях доста, понякога и за реалните такива.

А ако желаете да има преводач на езици от Подземия и Дракони, тогава кой знае… Може би някой ден Vasco Translator ще може да ви помогне. Това бихме нарекли един наистина добър аксесоар за ПиД сесии 🙂

Накратко

Подземия и Дракони е популярна ролева игра със собствен уникален набор от изкуствени езици. Тези езици се използват за създаване на различни култури и за придаване на реални личности на героите. В момента има над 400 езика в играта, включително общите езици на хората, елфичски език и този за джуджета, както и редки езици на божества и видове древен език на някои антични цивилизации. Най-популярните езици са общият, подобщият, речта за джуджета, различните видове елфически език, великанския, гномският, гоблинският, полуръстовият и този на орките. Има и екзотични редки езици, като тези на дракони, друиди, орки, вампири, вещери, както и езикът на трола. Играчите могат да учат езици в ПиД, като намерят учител, магически предмети, поемат куестове или изследват света. Езиците могат да се използват за заклинания, ритуали и други магически ефекти, както и за комуникация, сюжетни точки, пъзели и добавяне на разнообразие към света.

FAQ:

Въпрос: Какво е Подземия и Дракони 5-то издание?

Подземия и Дракони 5-то издание е най-новото такова на популярната ролева игра (RPG), пусната през 2014 г. и оттогава е най-играната версия. Това е фентъзи игра, в която играчите създават свои собствени герои и се впускат в приключения из свят пълен с магии и чудовища. Това издание е подобрено, за да насърчи въображението, сътрудничеството и уменията за решаване на проблеми на играчите.

Кои са най-често използваните езици в Подземия и Дракони?

Най-често използваните езици в Подземия и Дракони са Общия, Подобщия, езика за Джуджета, видовете Елфически език, Великанския, Гномския, Гоблинския, както и тези на полуръстовете и орките. Общият е най-разпространеният език и се използва за заклинания, ритуали и други магически ефекти.

Какъв език говорят Дракородените?

Дракородеените говорят древен език – Драконовски език, който се говори само от тези, които имат връзка с Бездната. Той е труден език за научаване и неудобен за говорене, но тези, които искат да общуват с дракони, трябва да го направят в реч на Драконовски език.

Подобни публикации:

Робърт Фейбър

Робърт е запален пътешественик и фен на новите технологии. Той може да готви добре, но никога няма достатъчно време за това и накрая се оплаква от повечето ястия. Редовен във фитнеса.

Подобни вписвания

Честита Баба Марта – поглед към балканския фолклор и традиции

Честита Баба Марта – поглед към балканския фолклор и традиции

Честита Баба Марта! Всяка страна има свои уникални традиции и празници и България не прави изключение. Нека разгледаме историята на Баба Марта в детайли… Какво е Баба Марта? Баба Марта е древен български празник, който отбелязва идването на пролетта и се чества на 1...

Коледа по света: Как да прекараме празниците?

Коледа по света: Как да прекараме празниците?

Коледа не е просто празник - това е чувство, което прекосява границите. За безстрашните пътешественици и хората от смесени семейства, това е възможност да се запознаят с различни коледни традиции по света. Нека заедно научим как хората празнуват Коледа по света....

Коледни подаръци за семейство и приятели: Vasco Translator

Коледни подаръци за семейство и приятели: Vasco Translator

Избирането на подарък често може да бъде трудна задача. Това е предизвикателство, пред което са изправени много от нас, особено по време на празници и при специални поводи като рожден ден или годишнини. Независимо дали Ви трябва идея за подарък за коледа, избирате...

Магията на Египет: Почивка през декември

Магията на Египет: Почивка през декември

С наближаването на декември отново изплува вечният въпрос къде да прекараме празниците. Има дестинации, които обещават празнична атмосфера, други бягство от студа, а Египет се отличава като уникална комбинация от двете. Тази страна привлича много туристи през пиковия...

Защо да посетите Куба през ноември?

Защо да посетите Куба през ноември?

Вероятно много от нас някога са търсили: "почивка в Куба all inclusive", но въпросът "кога да посетим Куба" може да се окаже още по-важен. Със своите красиви плажове, завладяващи атракции и редица примамливи курорти, Куба предлага незабравимо изживяване за...

Какъв език говорят в Дюн?

Какъв език говорят в Дюн?

"Дюн", епичният научнофантастичен роман на Франк Хърбърт, завладява читателите и зрителите от десетилетия. Неговата богато въображаема вселена, сложни политически пейзажи и разнообразни култури оживяват не само чрез разказа, но и чрез езиците, говорени от героите....

Кой е първият език в света

Кой е първият език в света

Езикът е основата на човешката интеракция и цивилизацията. Позволява ни да изразяваме своите мисли, емоции и да споделяме информация. Чудили ли сте се обаче кой е първият език в света? Или кой е най-старият известен говорим език, който се използва до днес? Това са...

Съвети за бюджетно пътуване: Как да пътуваме евтино

Съвети за бюджетно пътуване: Как да пътуваме евтино

Всеки има своите причини да пътува - вълнуващо преживяване, релакс или потапяне в чуждестранна култура. Финансовите ограничения обаче често са предизвикателства за тези, които копнеят да разгледат света. Съставили сме изчерпателно ръководство със съвети за евтино...

Тайланд през октомври: подходящо време за почивка в Тайланд?

Тайланд през октомври: подходящо време за почивка в Тайланд?

Кралство Тайланд, често наричано „Страната на усмивките“, е една от водещите туристически дестинации в Югоизточна Азия, привличаща милиони посетители от цял свят всяка година. Богата на култура, история и природна красота, страната предлага приключения. Тя обхваща...

Как да имаме добри обноски по време на пътуване

Как да имаме добри обноски по време на пътуване

Развитието на технологиите заедно с достъпните методи за транспорт позволяват на хората да пътуват повече от всякога. Можете просто да се качите на самолет в САЩ и да кацнете в Япония на следващия ден, за да се убедите сами! Всички обичаме да пътуваме. Това означава,...