Как да имаме добри обноски по време на пътуване

7 юли 2023

Развитието на технологиите заедно с достъпните методи за транспорт позволяват на хората да пътуват повече от всякога. Можете просто да се качите на самолет в САЩ и да кацнете в Япония на следващия ден, за да се убедите сами!
Всички обичаме да пътуваме. Това означава, че можем да срещнем нови хора, да научим за тяхната култура и да опитаме храна, която няма да намерите никъде другаде.
Някои може да кажат, „месото за един човек е отрова за друг“ или „когато сте в Рим, правете като римляните“. Но верни ли са тези поговорки, когато пътуваме?

Възможно ли е да се слеете с тълпата японски пътници, бързащи за метрото, за да стигнете навреме за бизнес среща? Или да бъдете сред  будистки монаси, които се отправят към храма?

Разбира се, не съвсем, но има няколко доказани начина за лесно вписване в чужда култура.
Прочетете нашето ръководство за безопасно и учтиво пътуване. Подготвили сме съвети как да демонстрирате добри обноски по време на пътуванията си в чужди страни!

В тази статия ще научите за:

 • Кодексът за учтиво пътуване
 • Етикет в самолета
 • Етикет във влака
 • Етикет на разговора
 • Поведение, което трябва да се избягва при посещение в нечий дом.
 • Изучаване на езика на страната, която посещавате
 • Даване на малки подаръци

Откритост и позитивно отношение

Кодекс на учтивото пътуване

Нека да започнем и да разберем как да запазим добрите маниери по време на пътуване, преди да стигнем до нашата дестинац

Етикет в самолета

Всички знаем, че пътуването със самолет може да е неприятно за мнозина. Затова е важно да запазите добрите обноски.

По време на полета ще споделяте ограничено пространство с други хора. Покажете уважение към комфорта и личното пространство на другите пътници.

Ето най-основните принципи на учтиво поведение в самолета:

 • Опитайте се да ядете и пиете по начин, който не безпокои пътниците. Освен това не правете трохи навсякъде.
 • Следвайте инструкциите за безопасност на екипажа. 
 • Не пийте твърде много алкохол.
 • Запазете спокойствие и не изпадайте в паника, когато самолетът закъснее за кацане. Някои пътници може да са твърде чувствителни към всяка индикация за опасност, което затруднява работата на екипажа.

Опитайте да планирате ходенето до тоалетна, за да избегнете дългите опашки. На служителите може да им е трудно да се движат, когато твърде много хора се събират на едно място.

Етикет във влака

Основното правило на добрите маниери във влака е да се зачита личното пространство на другите пътници. 

Може би все още си спомняте най-досадното поведение, което сте изпитали по време на някое от Вашите пътувания. Нека приемем това като ръководство как да не се държим.

Не заемайте повече от едно място. Ако говорите с някого, говорете тихо. Пускайте музика или гледайте видеоклипове само с включени слушалки.

Поддържането на добри обноски във влака означава също така да се избират храни, които нямат силна миризма и не представляват риск от силна алергична реакция у пътниците. 

Освен това, ако някой Ви помоли за помощ с куфар, докато сте във влака, не се колебайте да помогнете.

Туристическият етикет включва и вземане на малко багаж. Дори когато отивате на дълго пътуване, винаги трябва да помните, че мястото във влаковете е ограничено и може да има много хора, пътуващи в едно купе.

Етикет на разговора

Благополучно стигнахме до нашата дестинация! Кодексът на учтивото пътуване включва предимно избягване на чувствителни теми. Разбира се, това включва политика, религия и мироглед.

Нека не повдигаме такива теми, когато сме на гости в чужбина, дори ако смятате, че такива въпроси трябва да бъдат зададени.

Какъв би бил неофициален туристически кодекс? Нека да разгледаме кои правила на доброто възпитание си струва да запомните в случай на чуждестранни разговори.

 • Отивате в някоя от страните от Близкия изток? Универсални и подходящи теми за разговор биха били семейството и приятелите, най-добре представени в положителна светлина. Традиционните ценности са много важни в тези страни, така че трябва да говорим за тези неща с уважение.
 • Отивате в Япония? Хората тук ценят личното си пространство и не толерират неприлично поведение. Нека им покажем уважение, като ги поздравим с поклон. По време на разговорите да говорим кратко и по темата, без да изпадаме в многословие. И ако сте поканени в японска къща, не забравяйте да свалите обувките си, преди да влезете.
 • Пътуване до Африка? Един от най-важните принципи е уважението към африканската култура. Това означава да реагираме по подходящ начин на тяхното облекло, навици и начин на живот. Също така си струва да знаете, че някои неща са табу в Африка, като докосване на главата на възрастен човек или посочване на предмети с крак. Избягвайте тези жестове, за да не обидите африканците.

Поведение, което трябва да се избягва при посещение в нечий дом

Ако сте в чужбина и някой Ви е поканил в дома си, това означава, че Ви е гласувано доверие – струва си да не ги разочаровате. Първо, движете се в пространството, което домакинът Ви е предоставил, защото никой не обича, когато някой, дори добре дошъл, надниква в съседните стаи на децата или разглежда всяко ъгълче на къщата.

В допълнение към това, възпитанието изисква да уважавате обичаите на семейството. Наблюдавайте как се държи домакинът и ако например е свалил обувките или шапката си, преди да влезе в къщата, направете същото.

Освен това се уверете, че имате чисти обувки. По този начин ще избегнете ситуацията, в която ще внесете мръсотия вътре. Това правило вероятно е полезно дори във Вашата страна, не само когато пътувате!

Изучаване на езика на страната, която посещавате

Хората навсякъде реагират положително, когато някой се опита да каже няколко изречения на техния език. Преди да заминете, струва си да научите няколко основни израза на езика на страната, която ще посетите.

Говорейки за това, добре е да вземем джобен преводач, който може да ни помага да общуваме бързо и точно. Нашите домакини със сигурност ще останат доволни, а ние, освен че ще създадем приятна атмосфера, ще имаме възможност да научим много повече за тяхната култура. Може и да ни покажат места, които са недостъпни за обикновените туристи.

Даване на малки подаръци

Когато пътувате в чужбина, е добре да благодарите на домакините за тяхното гостоприемство с малък подарък. Може да бъде например символ на града, от който идваме. Такъв подарък също е чудесна възможност да разкажете нещо интересно за Вашата страна.

Пощенските картички или магнитите също са страхотни. Много хора ги събират по вратите на хладилника си.

Ако сте забравили да вземете подаръци от собствената си страна, добра идея би било алкохолът или бонбоните от горния рафт на местния магазин.

Откритост и позитивно отношение

Може да е очевидно, но най-важното нещо по време на пътуване в чужбина е положителната нагласа.

Така много по-лесно ще се наслаждаваме на всеки момент, прекаран в чужда страна, а нейните жители ще са по-склонни да ни показват неща и места, предназначени само за местни.

Заключение:

Надяваме се, че това кратко ръководство ще Ви помогне да свикнете с идеята, че да отидете в чужбина не означава само да се криете зад камерата или да платите цяло състояние в ресторанти за туристи.

Отвореността към света и любопитството могат да направят нашите пътувания интересни и вълнуващи!

Подобни публикации:

Робърт Фейбър

Робърт е запален пътешественик и фен на новите технологии. Той може да готви добре, но никога няма достатъчно време за това и накрая се оплаква от повечето ястия. Редовен във фитнеса.

Подобни вписвания

Топ интересни факти за Япония

Топ интересни факти за Япония

Добре дошли в страната на сушито, самураите и сумото! Япония, където древните традиции се смесват безпроблемно с най-съвременната технология. Мислите, че знаете всичко за Япония? Помислете отново! От странни културни ритуали до удивителни забележителности, винаги има...

Топ дестинации за пътeшественици на 50+

Топ дестинации за пътeшественици на 50+

В момента, в който навлезете в златната фаза на живота си, светът се разгръща пред Вас. Много неща идват само с мъдростта и свободата на 50+ години. Този етап от живота предлага време, което може би някога е било заделено за кариера и семейни отговорности. Сега...

Исландия през юни: добра идея за почивка?

Исландия през юни: добра идея за почивка?

Тези от Вас, които са избрали да планират почивката си през юни, може би се чудят къде да отидат през това време на годината. Нашата препоръка е почивка в Исландия. Юни бележи началото на лято в Исландия, време, когато земята на огън и лед наистина оживява с цветове,...

Интересни факти за Африка: Континент на чудесата

Интересни факти за Африка: Континент на чудесата

Aфрика, континент, пълен с чудеса, е съкровищница, която привлича както пътешественици, така и любопитни умове. И така, може би се чудите какви ли интересни факти за Африка ще разгледаме? От обширните си савани до оживените градове, както Южна, така и Северна Африка е...

Културни различия: Какво не трябва да се прави в чужбина

Културни различия: Какво не трябва да се прави в чужбина

Да тръгнете на пътешествие до други страни може да бъде вълнуващо изживяване, но е важно да зачитате местните обичаи и традиции на всяка различна дестинация. Например, разумно е да знаете неща, които не трябва да правите в Дубай, когато планирате ваканция в този...

Най-добрите места за посещение в света за всеки месец от годината

Най-добрите места за посещение в света за всеки месец от годината

Случвало ли Ви се е да стегнете багажа си, треперейки от вълнение, само за да разберете, че Вашата мечтана дестинация в момента е сезона на ураганите? Или още по-лошо - сезон на пълни с туристи улици, където дори не можете да видите атракцията, за която сте отишли?...

Честита Баба Марта – поглед към балканския фолклор и традиции

Честита Баба Марта – поглед към балканския фолклор и традиции

Честита Баба Марта! Всяка страна има свои уникални традиции и празници и България не прави изключение. Нека разгледаме историята на Баба Марта в детайли… Какво е Баба Марта? Баба Марта е древен български празник, който отбелязва идването на пролетта и се чества на 1...

Мистерията на език на’ви от Аватар: Лингвистично пътешествие

Мистерията на език на’ви от Аватар: Лингвистично пътешествие

В кинематографичния шедьовър, Аватар, режисьорът Джеймс Камерън пренесе публиката на тучната и жизнена луна Пандора, където живеят местните хора на'ви. Но какъв език говорят на'ви? Език на'ви ли се казва или това е името на хората, които го говорят? В центъра на...

Кой е най-лесният за изучаване език в света?

Кой е най-лесният за изучаване език в света?

Започването на изучаване на нов език често включва един фундаментален въпрос: „Кой е най-лесният език за изучаване?“. Тази статия ще помогне за разбирането на различните аспекти, които допринасят за лекотата на изучаването на езици. Ще навлезем дълбоко в света на...

Коледа по света: Как да прекараме празниците?

Коледа по света: Как да прекараме празниците?

Коледа не е просто празник - това е чувство, което прекосява границите. За безстрашните пътешественици и хората от смесени семейства, това е възможност да се запознаят с различни коледни традиции по света. Нека заедно научим как хората празнуват Коледа по света....